Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

“Som en yrkesmässig Robinson”

2 oktober 2019
Apotekaren Johan Hiselius var en av deltagarna på FIP i Abu Dhabi. I januari i år lämnade han jobbet på Region Skåne för att bli chef på ett sjukhusapotek i Förenade Arabemiraten.

Efter åtta år som chefsapotekare i Region Skåne fick Johan Hiselius ett samtal från en rekryteringsfirma. De undrade om han var intresserad av ett nytt jobb – i ett nytt land.

– Jag tänkte varför inte. Som apotekare gillar jag utvecklingsprocesser, berättar Johan Hiselius när Svensk Farmaci får en pratstund efter världsfarmacikongressen FIP som pågick i Abu Dhabi under förra veckan.

Både hans fru och de utflugna barnen tyckte att han skulle­ testa och efter mycket pappersarbete och ett omfattande apotekartest blev han anställd. I januari gick flyttlasset. Nu bor Johan Hiselius i Dubai och pendlar till det lilla emiratet Ajman där han är chef för ett sjukhusapotek med flera filialer och drygt 40 anställda.

– Det bästa med att bo i det här varma landet är att man ständigt får nya utmaningar – som en yrkesmässig Robinson. Det sämsta är att det känns långt till familjen.

Jobbet skiljer sig från att arbeta i Sverige på flera sätt.

– Det finns olikheter i hur man klassar läkemedel till exempel och i hur arbetsuppgifter ser ut. Å ena sedan har vi ett journalsystem som i grunden är detsamma som flera regioner i Sverige är på väg att införa. Men vi har inget lagerhanteringssystem, utan där har vi papper och penna, säger Johan Hiselius.

Sjukhuset Sheikh Khalifa Medical City drivs av GHP, en svensk sjukvårdskoncern som finns i Norden och Förenade Arabemiraten. Drygt 50 av de anställda är från Sverige, men Johan Hiselius är den enda farmaceuten och han vill gärna anställa en erfaren klinisk apotekare från Sverige.

Johan Hiselius trivs på sjukhuset och beskriver arbetsplatsen som mångkulturell med en positiv och dedikerad personalstyrka. Arbetsspråket är engelska.

När det gäller fackföreningar är det inget som Johan Hiselius hört talas om på plats. Villkoren på apoteksgolvet skiljer sig också från att jobba i Sverige. Personalen jobbar treskift, men får inte mer i lön för att de jobbar kvälls- eller nattskift om de inte tar cirka en tredjedel obekväma skift per månad.

Det finns också en Whatsapp-grupp för alla kollegor där de kan svara och komma in snabbt om någon behövs.
­– Så alla är halvt i beredskap hela tiden, säger Johan Hiselius.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera