Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Satsning på apotekschefer

29 februari 2016
Sveriges Farmaceuter gör en särskild satsning på apotekschefer i årets avtalsrörelse inom apotek.

Enligt Christer Borg, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter tar merparten av förbundets yrkanden inför årets avtalsrörelse inom apotek sikte på farmaceuter ”överlag” och deras arbetssituation. Men i år har förbundet även särskilda yrkanden när det gäller apotekschefer.

Apotekschefer har generellt ingen rätt till övertid, vilket de kompenseras för med extra semesterdagar. Chefer under 40 år får enligt befintligt avtal fem extra semesterdagar jämfört med vad som gäller för anställda som inte är chefer. Chefer som är 40 eller äldre får tre extra semesterdagar.

– Chefer över 40 blir därmed relativt sett missgynnade, vilket vi inte ser någon anledning till. Vi yrkar därför på att fem extra semesterdagar bör gälla generellt som kompensation för att man som chef inte har övertidsrätt, säger Christer Borg.

Förbundet vill också att apotekschefer under vissa förutsättningar, när de arbetar med traditionella farmaceutiska arbetsuppgifter i driften, ska få möjlighet till OB-ersättning. Det har de idag normalt sett inte rätt till.

– Det handlar inte om varje lördag utan om särskilt definierade tidsperioder, exempelvis under sommaren, säger Christer Borg.

Ett tredje yrkande gäller chefernas kompetensutveckling.

– Det viktigaste för oss är att förbättra avtalet när det gäller kompetensutveckling för farmaceuter generellt. Men vi uppmärksammar denna gång i våra yrkanden även apotekschefernas behov av kompetensutveckling som är särskilt inriktad på chefsrollen.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till Satsning på apotekschefer

  1. 870 skriver:

    50-timmarsveckor och hjärtklappning=apotekschef! Att jobba öppning till stängning, ha 10 min lunch och på det varken få OB eller övertid; det är ett skämt! Och jobbar du lördag så kan du glömma att ha en ledig dag en vardag. Extra semesterdagar är hyckleri för du har aldrig nån chans att ta ut din semester. Har du tur kan du ta den i ett regnigt november, men även då (precis som på den eventuella semester du fått i sommar) får du vara beredd på att svara på mail och rodda bland personalen.


Annonsera och prenumerera