Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Racet hårdnar om EMA

30 mars 2017
EMA ska ligga i Hagastaden i Stockholm/Solna om Sverige vinner kampen om EU:s läkemedelsmyndighet. Precis som Sverige har Danmark lagt i en hög växel på upploppet, och Nederländerna nämns som en allt hetare kandidat.

En kontorsbyggnad i Hagastaden nära Nya Karolinska sjukhuset och Karolinska institutet blir platsen för EMA om myndigheten hamnar i Sverige. Det skriver Fastighetsvärlden och andra branschtidningar.

– Det är vårt förslag. Vi har informerat ledningen för EMA som tycker att det är mycket bra och att det motsvarar EMA:s krav på att byggnaden ska omges av en vetenskaplig miljö med nära koppling till life science, säger Christer Asp, den tidigare ambassadören som leder arbetet med att få EMA till Sverige, till Läkemedelsvärlden.

Beslutet om EMA:s lokalisation väntas fattas av EU:s ministerråd, som består av medlemsstaternas regeringschefer, i juni.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), statssekreterare Agneta Karlsson och Christer Asp besökte nyligen EMA i London och ett ihärdigt lobbyarbete pågår gentemot unionens medlemsstater, bland annat genom besök i de baltiska länderna.

Även vårt södra grannland Danmark lobbar hårt för att få EMA. I måndags besökte hälsominister Karen Elleman den tjeckiska huvudstaden Prag.

Besöket gällde ett samarbete kring hälsodata inför en förestående digitalisering av det tjeckiska hälsoväsendet, men blev också ett tillfälle för ministern att lobba för EMA i Köpenhamn.

– Vi ska ut och snacka med alla medlemsländer för att få EMA till Danmark. Vartenda möte med en europeisk hälsominister är en viktig möjlighet att föra ut att vi i Danmark förstår vikten av att balansera en utveckling av en läkemedelsindustri i världsklass med patientsäkerhet, säger hälsominister Karen Elleman till sajten sum.dk.

Hälsoministermötet på Malta häromveckan blev, precis som för den svenska kandidaturen, ett viktigt tillfälle att presentera det danska upplägget.

I princip alla EU-länder aspirerar på att få bli säte för EMA efter Brexit.

En outsider som nämnts som en “praktisk lösning” i spekulationerna är Nederländerna. Holländarna har föreslagit en lokalisering i nära anslutning till storflygplatsen Schipol.

Den nederländska regeringen har också indirekt argumenterat att landet ”förtjänar” EMA eftersom man anser sig komma att drabbas hårdare av Brexit än de flesta andra EU-länder.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera