Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Personalen i kläm när landstingen upphandlar

17 augusti 2015
Farmaceuter som arbetar på sjukhusapotek eller med tillverkning till sjukhus har i många fall fått en betydligt otryggare arbetssituation i och med att landstingen upphandlar sin läkemedelsförsörjning. De får nu vänja sig vid risken att bli av med jobbet vid varje upphandling.

Den nya ordningen där läkemedelsförsörjningen till landstingen köps in genom offentlig upphandling har i ett slag förändrat villkoren för de farmaceuter som arbetar på sjukhusapotek och med beredning och tillverkning av läkemedel till sjukhus.

Från att ha varit en stabil och långsiktig verksamhet där farmaceuterna kunde koncentrera sig på att utföra sina arbetsuppgifter så bra som möjligt är verksamheten nu föremål för upphandling vart fjärde till sjätte år där allt kan förändras.

– Ser man generellt på landstingsupphandlingar så blir det ju jättejobbigt för den personal som jobbar i verksamhet som riskerar att byta arbetsgivare med några års mellanrum. De tongångar som jag hör, speciellt när det blir olika uppdragsgivare är att man funderar på om man verkligen vill fortsätta så här, säger Karin Gummesson, ordförande i Sveriges Farmaceuters akademikerförening inom Apotek Hjärtat.

Det är heller inte så enkelt att det bara handlar om vilken avsändare det står på lönechecken.

Varje aktör som deltar i en upphandling kan ju organisera arbetsuppgifterna precis som de vill, vilket innebär att varje upphandling kan innebära att arbetsuppgifter försvinner, antingen helt och hållet eller till någon annan del av landet.

– Kruxet är att det i vissa fall kan vara fråga om övergång av verksamhet, men i andra fall inte. I det förstnämnda fallet är det enklare, då kan det på sin höjd bli tal om ändrade villkor för de anställda som då får en ny arbetsgivare och därmed kan komma att omfattas av ett nytt kollektivavtal.

– Men om det inte klassas som övergång av verksamhet riskerar anställda bli övertaliga hos den gamla arbetsgivaren. Den nya utföraren måste i regel rekrytera och de som arbetat med de konkreta uppgifterna tidigare kan ligga bra till i en sådan process, men det finns ju inga garantier. Sammantaget kan upprepade upphandlingar vara något långt ifrån idealiskt i ett arbetstagarperspektiv, säger Christer Borg, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter.

Läs mer om detta exempel och mer om frågan i sin helhet i Svensk Farmaci nr 4/12 som kommer ut nästa vecka.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

3 svar till Personalen i kläm när landstingen upphandlar

 1. Mikael skriver:

  Verkligen på tiden att situationen på sjukhusapoteken uppmärksammas! Enligt min mening är det dock ett till två år sent.

  Sveriges Farmaceuter är ett anrikt förbund med mycket historia, men för sin egen överlevnads skull behöver man mobilisera alla resurser och ta den fackliga striden i hela apotekssektorn på allvar. På sjukhusapoteken och konsumentapoteken. Gör man inte detta kommer det bara att vara en klubb för inbördes beundran kvar, för dem som jobbar i andra sektorer om 5-10 år.

 2. Myrtillus skriver:

  Eftersom man ständigt får höra hur lite pengar man tjänar på avtalet så råder en ständig inre stress på arbetsplatsen. När upphandlingstider närmar sig är det väldig spänt. Jag hoppas verkligen att förbundet jobbar med detta och inte ser oss som en marginaliserad grupp!

 3. Mikael skriver:

  Jag vet och förstår hur det känns. Själv skulle jag i dagsläget aldrig återvända till sjukhusapotek eller konsumentapotek frivilligt. Förr skulle jag byta yrkesbana, tyvärr. Sjukhusfarmacins framtid hoppas jag kan räddas av landstingen, men konsumentmaknaden ser mörk ut på alla fronter. Där är nog alternativet Danmark…