Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Orimligt långa handläggningstider”

18 mars 2015
Sveriges Farmaceuter anser att Socialstyrelsens handläggningstider i behörighetsärenden för utlandsutbildade är orimligt långa och ifrågasätter i ett brev om myndigheten lever upp till Förvaltningslagen.

Tillsammans med nio andra Saco-förbund kräver Sveriges Farmaceuter i ett brev till Socialstyrelsen att myndigheten förkortar handläggningstiderna för utlandsutbildad hälso- och sjukvårdspersonal som ansöker om svensk behörighet.

Handläggningstiderna i ärenden som gäller personer utbildade utanför EU/EES är, enligt förbundens brev, idag 8-10 månader enbart för att få sitt utbildnings- och behörighetsbevis granskat. Det är dessutom bara det första steget i processen.

De långa handläggningstiderna är idag ett avsevärt hinder i integrationsprocessen, enligt förbunden.

Detta i kombination med mycket begränsade telefontider gör att man kan ifrågasätta om Socialstyrelsen lever upp till de krav som Förvaltningslagen ställer på myndigheters serviceskyldighet, skriver de tio Sacoförbunden.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till ”Orimligt långa handläggningstider”

  1. Jessica skriver:

    Socialstyrelsen har väl aldrig varit kända för sin snabbhet!
    Vad man gör där, är ju alltid ifrågasatt.