Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Nytt inläsningsstöd ska stötta nyanlända

16 augusti 2018
I morgon är det premiär för Sennaprojektets inläsningsstöd för nyanlända farmaceuter. Åtta webbaserade seminarier anordnas av Umeå universitet inför varje kunskapsprovtillfälle.

Som vi skrivit tidigare har relativt få nyanlända farmaceuter från länder utanför EU/EES har klarat det kunskapsprov som krävs för att svensk yrkeslegitimation.

– Vår erfarenhet är att kunskapsprovet är en stor utmaning för många av de nyanlända. På nationell nivå har en webbaserad lösning för hjälp med inläsningen hittills saknats, säger Clary Holtendal, professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter.

Mot den bakgrunden har samarbetsprojektet Senna, som syftar till att underlätta de nyanlända farmaceuternas väg till arbetsmarknaden, uppdragit Umeå universitet att ta fram en sådan lösning.

Inläsningsstödet består av åtta lärarledda seminarier på två timmar vardera inför varje kunskapsprov.

– Det kommer att ges utrymme att ställa frågor och diskutera. Seminarierna följer i viss mån kunskapsprovets upplägg. Det här kommer inte att ge hela lösningen men kan vara en viktig pusselbit när man studerar. Ambitionen är att fler ska känna sig trygga när de genomför kunskapsprovet, säger Clary Holtendal.

Antalet deltagare är i nuläget begränsat till 40 per provtillfälle. Intresset har varit stort. Redan i juli var den första seminarieserien inför provet den 18 september fulltecknad. Det första seminariet inför detta prov äger rum i morgon, fredag.

För att få ta del av seminarierna är ett krav att man har anmält sig till kunskapsprovet.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Svensk Farmaci har löpande fram till valet publicerat riksdagspartiernas svar på våra frågor om apoteken, läkemedelssektorn och yrkesutvecklingen. Vilket parti har svarat bäst?

Visa resultat

Loading ... Loading ...