Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Nytt industriavtal på väg

10 maj 2011
Parterna inom industrisektorn har enats om förslag till ett nytt avtal som ersätter det gamla industriavtalet från 1997. Även Teknikföretagen som hoppade av det gamla avtalet finns med bakom förslaget.

Det nya avtalet ska gälla från och med 1 juli och kommer därmed att råda under avtalsförhandlingarna i höst. Inom Saco är det Sveriges Ingenjörer som är avtalstecknande part. Arbetsgivarna kommer dock att tillämpa det även på medlemmar i Sveriges Farmacevtförbund som arbetar inom industrin, bland annat de som arbetar på AstraZeneca.

Förslaget innebär att parterna, precis som i det förra avtalet, gör upp om löner och anställningsvillkor på förbundsnivå. En nyhet är att de förhandlingarna ska samordnas bättre genom att förbundsavtalen träffas nära varandra i tid. De särskilda medlarna inom industriavtalsområdet – de så kallade opartiska ordförandena – får i uppgift att samordna förhandlingarna.

Enligt förslaget bildas också ett särskilt partsgemensamt utvecklingsråd för industrin. Utvecklingsrådet ska arbeta med frågor som rör forskning, innovation och utbildning.

Läs avtalsförslaget på Teknikföretagens hemsida.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.