Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Ny global rapport om avancerade roller

3 oktober 2015
FIP har för första gången tagit fram en rapport som summerar de avancerade yrkesroller som farmaceuter idag innehar globalt.

Rapporten är framtagen inom ramen för den internationella farmaceutfederationen FIP:s utbildningsinitiativ FIP Ed.

– Runt hela världen diversifieras apotekarnas yrkesroller allt mer. Det varierar hur man erkänner avancerad yrkesutövning som går längre än den man normalt utövar efter examen, säger Kirstie Gailbraith, en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.

I rapporten summeras information från 48 länder och territorier.

I 40 procent av länderna finns formella grunder för erkännande av avancerad eller specialiserad yrkesutövning. I Schweiz kommer det exempelvis inom kort att vara obligatoriskt för apotekare som driver öppenvårds- eller sjukhusapotek att inneha en titel som erhållits efter en kompletterade utbildning.

Arets FIP-kongress i Düsseldorf avslutas idag, lördag. I nästa nummer av tryckta Svensk Farmaci kommer vi, i ett block av artiklar, att fokusera på farmaceutisk yrkesutveckling internationellt och relaterade frågor.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.