Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Mylan får kollektivavtal efter sammanslagning

16 januari 2018
Sveriges Farmaceuter och Mylan förhandlar om ett kollektivavtal som ska gälla när uppköpet av Meda är genomfört.

För två år sedan lade det amerikanska läkemedelsföretaget Mylan jättebudet 84 miljarder kronor på svenska Meda och i augusti samma år slöts affären. Sedan tidigare hade Mylan även köpt det mindre företaget BGP Products.

Nu ska all personal från de tre företagen överföras i ett gemensamt bolag.
Sveriges Farmaceuters förhandlingschef Christer Borg berättar att det nu också pågår samtal om ett nytt gemensamt avtal för de anställda.

– Arbetsgivaren har inlett förhandlingar i syfte att samma villkor ska gälla för alla anställda i det gemensamma bolaget och att de ska ha ett gemensamt kollektivavtal. Vi har börjat förhandla med dem om det.

Idag är det endast de som arbetar på Meda som har kollektivavtal. På BGP finns ett så kallat hängavtal, vilket innebär att en arbetsgivare förbinder sig att tillämpa kollektivavtal utan att vara med i en arbetsgivarorganisation. På Mylan finns idag inget kollektivavtal.

– Sammantaget har vi cirka 20 medlemmar som arbetar på något av företagen. Både för våra medlemmar och för företaget är det värdefullt att ha ett gemensamt kollektivavtal, säger Christer Borg.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...