Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Farmaceut utsatt för extrem stråldos – misstänkt sabotage

15 mars 2018
En farmaceut vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har blivit utsatt för extremt kraftig strålning i samband med tillverkning av radiofarmaka. Sjukhusets chefsfysiker misstänker sabotage.

Det var i höstas som två dosimeterutslag i rad visade att den erfarna kvinnliga farmaceuten exponerats för onormalt kraftig strålning – uppemot 300 millisievert. Det rapporterar SR P4 Uppland.

– Normalt utsätts de som jobbar för det här för en millisievert per år. Så det är ett extremt högt värde, säger Akademiska sjukhusets chefsfysiker Alexander Englund till SR P4 Uppland.

Enligt Englund har kvinnans dosimeter troligen kontaminerats med det radioaktiva ämnet Lutetium 177.

Att kvinnan själv genom slarv skulle ligga bakom är knappast troligt, säger han till radion.

– En erfaren person märker själv om man begår fel. Dessutom vid två tillfällen. Jag ser det som orimligt, säger Alexander Englund.

Han har gjort en anmälan till Strålsäkerhetsmyndigheten, där han skriver att han misstänker att det kan röra sig om ett sabotage.

Farmaceuten är anställd av Apoteket AB, som skriver i ett mail till SR P4 Uppland att de “ser mycket allvarligt på det inträffade”. Företaget har polisanmält händelsen som misshandel, men enligt åklagaren i ärendet finns ännu inte någon misstänkt.

Trots de höga stråldoserna bedöms kvinnans hälsa inte ha påverkats allvarligt, enligt SR P4 Uppland.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

2 svar till Farmaceut utsatt för extrem stråldos – misstänkt sabotage

  1. Foqnax skriver:

    Tror att det är lutetium 177 som avses, inte 77. Är det effektiv eller ekvivalent dos som avses?

    • Nils, Sv F skriver:

      Helt rätt förstås om isotopen, tack, vi ändrar. Vi får återkomma om den andra frågan.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...