Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Majoritet har hittat nytt jobb efter varsel

14 januari 2013
Uppemot två tredjedelar av de 1 400 som förlorade jobbet när Astra Zeneca varslade i Södertälje har hittat ny sysselsättning.

Det var för ett knappt år sedan som Astra Zeneca beslutade att stänga sin forskningsanläggning i Södertälje med tillhörande administration. Totalt varslades 1 400 personer.

Av de varslade hade i slutet av fjolåret cirka 100 valt att flytta till bland annat USA och Asien. 125 hade gått i avtalspension, 200 startat egna företag eller börjat studera och cirka 500 fått nya jobb, skriver Dagens Nyheter.

En rad småföretag har alltså startat av de som tvingades sluta. Bara i Astra Zenecas lokaler i Södertälje finns idag ett 20-tal nystartade företag.

Gunilla Oswald, lokalt ansvarig för avvecklingen, beskriver företagets arbetsmarknadsdagar under fjolåret som en framgångsfaktor.

– Vi fick ett jättestort gensvar. I maj var det över hundra företag och i september över 125 som var här och ville ha folk, säger hon.

Christian Pihlgren, tidigare AZ-medarbetare, tycker att arbetsklimatet förändrats till det bättre efter den inledande chocken lagt sig och många av verksamheterna flyttats över i mindre företag.

– Personalen började samarbeta och fokusera på att lösa sina uppgifter på ett sätt som de inte gjort tidigare. Det frigjorde energi och kraft. Man valde bort onödiga möten, struntade i långa beslutsprocesser och fattade egna beslut, säger Christian Pihlgren till DN.

– De ville lämna efter sig ett så bra resultat som möjligt och när de fick koncentrera sig mer på projekten blev de också effektivare.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.