Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Lång rad anklagelser
mot avstängde chefen

1 juni 2015
Läkemedelsverket är färdigt med den promemoria där man yrkar på att den avstängde chef som misstänks för tjänsteförseelser sägs upp. Vecka 25 avgör personalansvarsnämnden ärendet.

Som vi skrivit tidigare avstängdes en hög chef på Läkemedelsverket nyligen efter misstänkta tjänsteförseelser.

Saco-S-föreningen på Läkemedelsverket är, som vi också skrivit tidigare, kritisk till hur Läkemedelsverket hanterat frågan.

I torsdags gick Saco-S föreningen ut med ett nytt uttalande till sin medlemmar, där man förtydligade att kritiken gäller hanteringen och inte sakfrågan.

Så här löd meddelandet:

”Saco-S föreningen vill göra ett förtydligande ang. ärendet med den avstängde direktören. I mejlet till medlemmarna den 13 maj yttrade vi oss om den formella hanteringen av ärendet och det olämpliga i att det landsomfattande pressmeddelandet sändes ut före utredningen. Vår utgångspunkt är att alla medarbetare ska hanteras rättssäkert. I själva sakfrågan har vi inte yttrat oss eller tagit ställning. Vi kan nu bara önska ett skyndsamt avgörande av ärendet eftersom det är jobbigt för de inblandade parterna med en alltför utdragen process.”

Svensk Farmaci har nu tagit del av promemorian som tydliggör anklagelsegrunderna mot chefen.

Enligt denna ska chefen ha handlat i strid med Läkemedelsverkets interna regelverk och instruktioner från överordnade och handlat i strid med interna upphandlingsregler genom att göra en otillåten direktupphandling av en personutredning.

Dessutom ska chefen enligt promemorian ha ”uppvisat ett mycket olämpligt ledarskap och olämpliga beteenden”.

Därför föreligger saklig grund för uppsägning av personliga skäl, menar verket.

Enligt utredningen skulle flertalet av chefens förseelser var och en för sig ha kunnat räcka som grund för uppsägning.

Förseelserna kategoriseras i grova drag dels som ”illojalitet med verket och dess generaldirektör”, dels ”olämpligt ledarskap grundat i bristfälligt personligt omdöme och en återkommande oförmåga att uppträda på ett korrekt sätt gentemot medarbetare på alla nivåer i organisationen”.

Ett urval av de påstådda förseelserna gäller:

Bokning av möte med Socialstyrelsens ställföreträdande GD med flera utan uppdrag eller förankring hos GD

Koordinerat så kallade kärnprocessmöten/VD-möten med delar av ledningsgruppen utan förankring

Attesterat inköp av en dyrare Ipad till sig själv strax innan julledigheten i strid med interna regler

Bokning av resa till London i affärsklass i strid med verkets resepolicy

Bedrivit parallella utredningar av områden som andra direktörer fått i uppdrag att driva

Bokat möte med Socialdepartementet för att presentera en innovationsstödstrategi mot generaldirektörens vilja

På eget bevåg beställt en personutredning/utlåtande av en chefskollega som fått en ny direktörstjänst, i syfte att motverka den utnämningen

En stor del av promemorian innehåller också exempel på det som rubriceras som ”olämpligt ledarskap” från chefens sida.

Av respekt för involverade redovisar vi inte detaljer i dessa anklagelser.

Flera medarbetare ska ha kontaktat HR-direktören och berättat om problematiska beteenden hos chefen.

Flera medarbetare ska också ha begärt förflyttning till andra verksamhetsområden eller slutat på grund av chefens ledarskap.

Sammanfattningsvis har chefen, enligt promemorian, uppvisat ett ”mycket olämpligt ledarskap” i förhållande till sin höga tjänsteställning. Chefen ska ha agerat på ett sätt som kränker och skapar obehag hos medarbetare och själv ”blivit en symbol för bristfälligt ledarskap” på verket.

Chefens juridiska ombud, Kristina Ahlström, har tidigare tillbakavisat de anklagelser som framförts mot chefen.

”Hanteringen av den avstängda toppchefen är obegriplig och saknar rättslig grund”, sa hon i Svensk Farmacis artikel den 19 maj.

Svensk Farmaci har erbjudit henne att kommentera innehållet i promemorian, och vi återkommer eventuellt med en uppföljande artikel inom kort.

Under vecka 25 kommer verkets personalansvarsnämnd att sammanträda, meddelar verkets pressfunktion till Svensk Farmaci. Då väntas ärendet avgöras.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

15 svar till Lång rad anklagelser
mot avstängde chefen

 1. Brr skriver:

  Tänk att denne person var en av dom som Christina Åkerman rekryterade till stf GD. Vilken kombo!

  • Sansad läsare skriver:

   Det vi inte i nuläget vet är om det som Läkemedelserket påstår håller vi en prövning i Personalansvarsnämnden. Vore kanske snyggt att vänta med omdömen till dess!

   • En till skriver:

    Håller helt med!

    • Ytterligare en skriver:

     Hela poängen med kommentarsfält är väl att spekulera. Låt säga att hälften är sant så räcker det rätt långt.

   • Någon skriver:

    Så man kan inte ha en åsikt baserat på det som hittills framkommit, menar du? Enligt utredningen har personen ifråga gjort sig skyldig till förseelser som var och en kan utgöra grund för uppsägning. Vad är oddsen att personalansvarsnämnden ska gå på en annan linje?

    • Eftertänksam skriver:

     Men hur vet du att det som anges i utredningen är korrekt? Är utredningen gjord av en objektiv utredare?

     • Någon skriver:

      Ja, jag tror att utredningen är tämligen objektiv. Om man vill bli av med folk finns det betydligt smidigare sätt att göra det på. LV har knappast något intresse av att hamna i media under de här negativa rubrikerna.

   • LV-anställd skriver:

    Håller med men inte säkert PAN ger en rättvisande bild. Allt är riggat, material har samlats mot chefen under lång tid, i det tysta. Medarbetare har utsatts för påtryckningar angående vittnesmål och allt syftar till att få bort denne tidigare makthavare under så förnedrande former som möjligt. När ska denna myndighet med så mycket kompetens få den ledning den förtjänar som fokuserar på sakfrågor och inte på maktkamper?

 2. Kollegan skriver:

  Döma på förhand är vår specialité på LV det har vi ju sett tidigare. Vuxenmobbning av värsta sorten. Det osar katt lång väg. Maktkamp och smutskastning. Och vad säger de övriga i ledningen? För rädda för att säga något alls, för vem står härnäst på tur att hamna i kylan och få löpa gatlopp i pressen och få sin yrkeskarriär förstörd. Dags att lägga ner och slå ihop LV med Socialstyrelsen och flytta hela verksamheten till ny ort så att det blir en omstart och slut på eländet.

  • Qurtt skriver:

   Javisst har vuxenmobbing varit ett problem på LV. Men det är ju just det man försöker komma åt nu. Den direktör det rör sig om var expert på detta och den som introducerade detta i stor skala var vår förra GD. Övriga i ledningen som varit med undan resans gång har all anledning att vara oroliga. De delar ansvaret för den ledningskultur som byggde på repressivitet. Detta är början på något bra, men det kommer inte att fortlöpa smärtfritt

  • Nils skriver:

   Håller med dig till 100%. Slå ihop LV med Socialstyrelsen, ta bort alla dubbla funktioner och starta om på en ny ort.

  • Norrbottning skriver:

   Håller också med. Föreslår någon liten söt by väldigt mycket norr om Kiruna. Då kanske LVs mest illasinnade och otäcka element inte hänger på.

 3. GretaGK skriver:

  Ärligt talat och utan att döma i sakfrågan: det här låter väl som standard operating procedures på LV dvs samla skit och trycka ner kollegor, springa på departementet och driva kampanjer utan förankring, avfärda kunskaper, kvalitet och skicklighet och istället premiera rövslickeri. Inte unikt för denne person.

 4. Någon annan skriver:

  Jag undrar: Tror ni att vi alla vet vilka är bakom det här (illasinnade och ötacka element)? Det känns så… Varför kan vi inte jobba tillsammans och göra någonting?

 5. svenskfarmaci skriver:

  Vi har tidigare varit tvungna att stänga av kommentarerna på artiklar relaterade till Läkemedelsverket på grund av omotiverade personangrepp med mera. Vår förhoppning var att det skulle fungera bättre nu. Men tyvärr får vi konstatera att nivån på flera, dock inte alla, kommentarer är låg. Även om vi inte kan peka på specifika övertramp denna gång finns en del kommentarer som är i gränslandet för vad som kan accepteras med hänvisning till våra förhållningsregler. Vi har också svårt att kolla av kommentarer löpande 24/7. Sammantaget har vi tagit beslut att stänga ned kommentarsfunktionen på de aktuella artiklarna. /Moderator Svensk Farmaci