Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Landstingsanställda
farmaceuter bröt trenden

11 februari 2014
Efter två år med modesta löneökningar ökade de landstingsanställda apotekarna och receptariernas löner i fjol med hela 4,8 procent. Det visar Sveriges Farmaceuters årliga lönestatistik.

De landstingsanställda var därmed den medlemsgrupp hos Sveriges Farmaceuter som i fjol noterade den största förändringen jämfört med tidigare års utfall.

Här bröts en relativt sett negativ utveckling.

– Åren 2011 och 2012 såg vi ganska blygsamma löneökningar i den här gruppen. Vi tror att det var en effekt av att ingångslönerna varit relativt höga i kombination med kärva tider och ansträngd ekonomi inom landstingen. Nu kan det vara så att trenden brutits, och det är det kanske roligaste budskapet i årets lönestatistik. Gruppen har konsoliderat sig och landstingen tycks ännu tydligare se värdet av de här farmaceuternas arbete. Det är en grupp som har medvind på arbetsmarknaden, säger Christer Borg.

– Vi ser både att nyanställda i sektorn har ökat sina löner i relation till vad man hade hos sin tidigare arbetsgivare, men även att de som arbetat längre inom landstingsvärlden har haft en bättre utveckling än tidigare år.

Uppgifterna om löneförändringar bygger på matchning av identiska individer, alltså personer som besvarat enkäten även föregående år.

Samtliga Sveriges Farmaceuters medlemskategorier hade en god löneutveckling 2013, klart över industrinormen 2,1 procent och det reella utfallet inom industrin, enligt lönestatistiken. Läs om de industrianställdas löneutveckling här.

Mer om löneutvecklingen finns i lönestatistikfoldern som medföljer tryckta Svensk Farmaci nr 1, för de prenumeranter som är medlemmar i förbundet. Tidningen utkommer i slutet av februari.

 

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.