Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Läkemedelsverket får åter en styrelse

25 maj 2018
Hösten 2013 avvecklades Läkemedelsverkets styrelse, och myndigheten har sedan dess letts av generaldirektören med stöd av ett insynsråd. Men nu ska verket åter få en styrelse. Thony Björk, ledamot i insynsrådet, berättar om bakgrunden.

Det var 2013 som Läkemedelsverkets styrelse avvecklades efter ett regeringsbeslut, strax efter att dess ordförande Mats Larson avgått.

I stället har myndigheten från hösten 2013 letts av generaldirektörerna Christina Åkerman respektive Catarina Andersson-Forsman med stöd av ett insynsråd.

– Man kan se detta som ett utslag av ett utökat förtroende för Läkemedelsverket och det förändringsarbete som pågått sedan styrelsen infördes 2008, sa Joakim Brandberg, chefsjurist, till Svensk Farmaci i samband med förändringen.

Från och med den 1 juli i år återfår dock Läkemedelsverket sin gamla styrelsemodell med en styrelse, något som nyhetssajten Läkemedelsvärlden skrev om igår.

Svensk Farmaci bad insynsrådsledamoten Thony Björk berätta om bakgrunden.

– Läkemedelsverket uppfyller nu kriterierna för att vara styrelsemyndighet, vilket generaldirektör Catarina Andersson-Forsman också har eftersträvat. Myndigheten är stor och hon har velat ha stöd av en styrelse i sin ledning av verket, säger Thony Björk.

Hur styrelsen är/kommer att vara utformad är ännu inte offentliggjort.

Skulle du vara intresserad av att ingå i den nya styrelsen?

– Det har varit stimulerande och spännande att ingå i insynsrådet. Jag skulle inte ha något emot det större ansvar som det skulle innebära att ingå i styrelsen, säger Thony Björk.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.