Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Kvinnor tjänar på lönesamtal

14 mars 2011
Sacoekonomerna har gått igenom lönestatistiken för 2002 och 2008. Redan 2002 såg de att kvinnor gynnades av lönesamtal. Nu bekräftas den bilden av de senaste siffrorna.

Kvinnor vinner mer än män på individuella lönesamtal med chefen. Det visar en ny rapport från ekonomerna på Saco. Kvinnor som lönesamtalat har i genomsnitt två procents högre lön än de som inte gjort det. Analysen grundar sig på löner för cirka 100 000 personer.

– Utslaget på en månadslön blir det ganska mycket. Med tanke på att den genomsnittliga löneökningen är strax därunder är det relativt bra, säger Håkan Regnér, ekonom på Saco och en av dem som ligger bakom rapporten.

– Det är intressant att just kvinnor tjänar på lönesamtal. Myten har ju varit att kvinnor är dåliga på att ta för sig, säger Christer Borg, ombudsman på Sveriges Farmacevtförbund.

Kvinnor som tjänar mindre får ut mer av lönesamtalen än dem som är högavlönade.

– Om man är i den grupp som tjänar mindre kan man använda lönesamtalet på ett annat sätt. För dem som tjänar mer kanske lönesamtalet handlar mer om att man underpresterar, säger Håkan Regnér.

För män i allmänhet finns – till skillnad från för kvinnor – inget att vinna med enskilda lönesamtal. Åtminstone inte enligt Saco-statistiken. Siffrorna visar att lönesamtal till och med har en negativ effekt för de män som tjänar mycket.

Män som tjänar lite vinner dock, precis som kvinnor i allmänhet, på att ha ett lönesamtal.

Statistik från Sveriges Farmacevtförbund visar att hela 83 procent av medlemmarna har haft lönesamtal.

– Vi har lönesamtal som huvudprincip inom alla våra avtalsområden, säger Christer Borg.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera