Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Kritik mot verksledning
når regering och riksdag

7 februari 2014
Ett anonymt brev från anställda på Läkemedelsverket om påstått vanstyre på myndigheten har skickats till ledamöterna i verkets nya insynsråd, oppositionens ledamöter i Socialutskottet, statssekreterare Lena Furmark och Riksrevisionen.

Under fjolåret avskaffades Läkemedelsverkets styrelse. I stället leds nu myndigheten av generaldirektören Christina Åkerman med stöd av ett så kallat insynsråd. I slutet av januari träffades Läkemedelsverkets nya insynsråd för första gången.

Några dagar innan mötet fick ledamöterna ett anonymt brev från en eller flera medarbetare på verket. Svensk Farmaci har, via medarbetare på Läkemedelsverket, fått tillgång till brevet.

Brevet innehåller beskrivningar av det ekonomiska läget på verket, påstådda missförhållanden och en lista över alla som slutat i ledningsgruppen under generaldirektör Christina Åkermans ledning.

Skribenterna beklagar att brevet är anonymt.

”Det finns i verksamheten förhoppningar att ni ska bidra till förändrat ledarskap på myndigheten. I detta brev finns material och frågor som förhoppningsvis underlättar förståelsen för vilken svår situation myndigheten befinner sig i”, inleds brevet.

Syftet med brevet anges vara att ”förhindra fortsatt vanstyre av Läkemedelsverket”.

Kopior av brevet har också skickats till statssekreterare Lena Furmark och till Riksrevisionen. I något omstöpt form ska det också, enligt uppgifter till Svensk Farmaci, ha skickats till oppositionens ledamöter i riksdagens socialutskott.

Här följer ett urval av de sakuppgifter och påståenden om Christina Åkermans 5,5 år på Läkemedelsverket som lyfts fram i brevet.

– 24 personer har lämnat verkets ledningsgrupp, varav 13 är sådana som GD själv rekryterat till posterna i ledningen

– Fem ställföreträdande generaldirektörer, lika många kommunikationschefer/ansvariga, fyra HR-direktörer och fyra ekonomichefer har passerat revy

– ”Kostnaderna skenar på myndigheten enligt årsredovisningen 2012 och delårsrapport 2013. Det orsakas främst av konsulter och rekrytering av personal som inte arbetar med produktion”.

Skribenterna frågar sig också vad som händer ”när myndighetskapitalet på banken tar slut 2015-2016. Omfattande varsel, höjda avgifter för industrin eller ökade bidrag från staten?”

Skribenterna påpekar att generaldirektören varit i blåsväder för bland annat övertramp på meddelarfriheten, kritik från Arbetsmiljöverket, mobbning med mera. Hon anklagas också för att vara osynlig på arbetsplatsen och för att undvika media. Brevskrivarna pekar också bland annat på brister i årsredovisningen 2012.

Utöver detta listas de 24 personer som slutat i verkets ledningsgrupp sedan Christina Åkerman tillträdde, och varför de lämnat.

Svensk Farmaci har nu på fredagseftermiddagen erbjudit Läkemedelsverket, via kommunikationsansvarige Ann-Sofie Glans Assargård, möjlighet att kommentera innehållet i brevet. Om verket vill besvara brevet kommer vi skyndsamt att möjliggöra detta.

Våra artiklar om tidigare kritik mot Läkemedelsverkets ledning är länkade här nedan.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

6 svar till Kritik mot verksledning
når regering och riksdag

 1. spiken skriver:

  Äntligen! Arbetssituationen på LV är den sämsta på mycket länge. Efter en omdömeslös direktörsrekrytering av en extremt detaljkontrollerande person med genuint dåligt rykte av att behandla personer illa och en ryggsäck med ekonomiska oegentligheter befinner vi oss i en prekärt rörig situation. Vi har en extrem toppstyrning med ett galet fokus på kontroll av betydelselösa detaljer där alla ärenden skall beredas genom att skickas till den nye direktören. Tydliga arbetsmiljöproblem har uppstått med stressad, utarbetad och irriterad personal som får lägga timmar på att överarbeta ärenden som förr kunde hanteras direkt. Ledning och styrning fungerar inte och kommunikationen uppifrån och ner är obefintlig. Kontakt med andra myndigheter, intresseorganisationer och uppdragsgivare är på väg att haverera. LV styrs just nu av två personer som distanserat sig från den övriga verksamheten. Nu om någonsin är det läge för att något verkligen händer.

 2. Trygg och trivs skriver:

  Som anställd på Läkemedelsverket och en del av kärnverksamheten känner jag ändå inte igen mig i den kritik som riktas mot min arbetsgivare. Vi är förvisso en stor organisation och alla medarbetare kan inte ha samma bild av verkligheten antar jag…

 3. Stolt anställd skriver:

  Jag är inne på mitt sjunde år som anställd på Läkemedelsverket och tycker att det fungerar betydligt bättre nu än någonsin tidigare.
  Arbetet sker på ett mer dynamiskt sätt där alla delar i kedjan får ta sin plats och bedöms som lika viktiga för att slutprodukten (utredningsrapporter, utlåtanden med mera) skall bli bra. Detta hade aldrig skett om Christina Åkerman hade lyssnat på olyckskorparna som skriver anonyma brev till höger och vänster.

  Min tolkning är att olyckskorparna känner sig hotade. De som förut varit informella chefer och kunnat fatta beslut efter eget huvud har nu fått chefer som kräver att få veta vad som händer. Hotfullt? Nja… I mina ögon är det så det bör gå till på en arbetsplats.
  Jag är stolt över vad Läkemedelsverket har åstadkommit på 5,5 år. Vi har fått ekonomin i balans och vi har fått bättre styrning på våra ärenden. Och det är tack vare att Christina Åkerman har ordentligt med skinn på näsan och inte backar för kraxande olyckskorpar som är oförmögna till förändring.

 4. Trivs skriver:

  Det räcker nu! Jag delar inte den bild som målas upp. Den senaste kommentaren ställer jag mig bakom till fullo. Det är ett bättre klimat för alla idag. Tidigare fanns det en grupp som mer eller mindre styrde och fick göra som den ville. Den gruppen blir idag ifrågasatta och då kommer anonyma brev och annat upp. Nu har vi en arbetsplats där vi alla ses som likvärdiga medarbetare. Jag är trött på allt svartmålande som sker.

 5. Sluta nu skriver:

  Det räcker nu! Vi är ca 800 anställda på Läkemedelsverket och jag har jobbat där sedan 2000 och äntligen tar ledningen ansvar och ser till att vi gör det vi ska. Det är många som år efter år har fått flyta omkring och ingen har tagit tag i problemet och har inte haft koll på vad alla gör. Att man får gå omkring och lägga tid på annat än vad man är anställd för är helt befängt! Äntligen måste alla visa var och på vad man lägger sin tid och det är nog det som svider för många! Börja med att intervjua andra anställda på Läkemedelsverket så ska ni se att dom flesta är väldigt trötta på dessa påhopp och vill inget annat än att få lugn och ro, få jobba ifred, trivas och må bra på en väldigt bra arbetsplats!

 6. Q skriver:

  Kommentarerna här på forumet är intressanta. Jag har också jobbat på verket ett antal år och visst är det sant att alla inte är lika kritiska mot ledningen som brevskrivaren och mig själv. Men den uppfattning som dessa fyra senaste kommentatorer lägger fram kan jag inte hitta i min omgivning. Den här misstron mot “informella makthavare” tror jag inte på. Det måste i så fall handla om de erfarna medarbetare som sitter i våra kvalitetssäkringsgrupper och där medverkar till ställningstaganden i vetenskapliga frågor. Jag kan intyga att det finns ett starkt stödet på LV för denna modell, där vetenskaplig kompetens sätts före rang i hierarkin.

  Nej, det är svårt att komma ifrån misstanken att bakom dessa inlägg ligger en person som verkligen inte kan acceptera att erfarenhet och kompetens kan sättas före den högsta positionen i chefsleden.