Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Kräver mer flexibla
arbetstidsregler på apotek

1 mars 2017
Svensk Handel yrkar i årets avtalsförhandlingar på att arbetsgivarna får möjlighet till flexiblare arbetstidsförläggning.

Som vi skrev igår ha Svensk Handel och fackförbunden nu utväxlat krav inför kollektivavtalsförhandlingarna om villkoren för företag och anställda i apoteksbranschen.

“Större flexibilitet i arbetstidsreglerna” lyder Svensk Handels huvudkrav.

– Behovet av arbetskraft är stort i apoteksbranschen och svårigheten att rekrytera farmaceuter är särskilt påtaglig. För att apoteken ska kunna leva upp till lagkravet på farmaceutisk kompetens behöver apoteken kunna fördela de anställdas arbetstid över en längre tidsperiod, säger Tomas Undin, förhandlingschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Svensk Handel skriver att antalet apotek “fördubblats” sedan omregleringen av apoteksmarknaden 2009.

“Detta har haft stor effekt på behovet av arbetskraft eftersom det alltid krävs minst en farmaceut i tjänst för att ett apotek ska kunna få ha öppet. Det är ofta en utmaning när apotekets bemanning ska planeras. För att kunna möta denna utmaning måste kollektivavtalet medge en mer flexibel arbetstidsförläggning”, skriver Svensk Handel.

Merparten av de cirka 10 000 apoteksanställda i Sverige omfattas numera av Svensk Handels kollektivavtal. Det nuvarande avtalet löper ut den 30 april 2017.

Läs om Sveriges Farmaceuters yrkanden i gårdagens artikel.

Parterna träffas närmast igen den 8 mars för förhandlingar.

Det nuvarande avtalet löper ut den 30 april.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

2 svar till Kräver mer flexibla
arbetstidsregler på apotek

  1. Claes Jagensjö skriver:

    Sedan 2009 har antalet apotek i Sverige ökat med 49 procent – från 924 till 1 379 apotek, inte fördubblats som Svensk Handel påstår!

  2. Jojje skriver:

    Fördubbling = fake news från Svensk Handel 🙂


Annonsera och prenumerera