Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Krav sänktes så
att sju fick godkänt

8 juni 2017
Ingen av de utländska farmaceuter som gjorde kunskapsproven för svensk yrkeslegitimation i april blev godkända enligt de ursprungliga kriterierna. Då sänktes kraven för godkänt till 30 procent på delprovet i farmaci, vilket gjorde att sju personer klarade ribban. ”Varken innehåll eller villkor kring det här provet verkar ha varit genomtänkta”, säger en forskare. KOMPLETTERAD 14:35

Att kraven för ett delprov, men inte för resten av provet, ändrades i efterhand är en av de omständigheter som 106 apotekare med examen från icke EU/EES-länder kritiserar i sitt överklagande till Socialstyrelsen som vi skrev om igår.

Helen Avery är forskare med inriktning på migration och validering av utbildningar vid Centrum för Mellanösternstudier, Lunds universitet.

– Jag tycker detta är en tydlig indikation på att varken innehåll eller villkor kring det här provet varit genomtänkta, säger hon.

Hon är kritisk till provets utformning och omständigheterna kring det.

– Det finns en gräns för hur mycket man kan packa in i ett enda prov. Omfånget måste vara rimligt för att inlärning ska kunna ske under förberedelsefasen. Ett sådant här omfångsrikt prov riskerar leda till att de nyanlända pressas till utbrändhet och per definition får man även ett inslag av lotteri.

Vilka konsekvenser får det när så få av apotekarna klarar provet, och så många inte klarar det?

– Vi får ett litet antal solskenshistorier, men desto fler som riskerar hamna i bitterhet och besvikelse gentemot svenska myndigheter och i värsta fall Sverige som land. Det är det sista vi behöver. En långt utdragen valideringsprocess leder också till en sorts avprofessionalisering, säger Helen Avery.

– Det här blir en stor samhällsekonomisk felinvestering. Det är klart att det är viktigt att säkra de nyanländas kunskapsnivå men vi måste hitta bättre vägar. Jag skulle hellre se ett system med ett antal riktade kunskapsprov som man tar progressivt, parallellt med att personen i fråga i någon form är yrkesverksam inom farmacin.

Uppsala universitet kommer inom kort att bemöta studenternas skrivelse, som skickades till både Socialstyrelsen och universitetet. Vi kommer att lägga upp universitetets svar här på sajten.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

4 svar till Krav sänktes så
att sju fick godkänt

 1. Maher skriver:

  Jag har gjort provet den 25 april och fått 54,5 %totalt men jag blev ej godkänd enligt uppsalas regler , och jag tycker att ett sådan prov är inte för att testa våra förmåga till jobba som apotekare utan att detta prov är för att begränsa antalett farmaceuter som kommer ut på arbetsmarknad varje år och inte alla kommer på en gång .
  De Kan velja hur många vill de ha på varj prov .
  De Kan välja hur många vill de ha på varje prov som spel Tyvärr .

 2. Zaher Kadi skriver:

  Aså..den som jag själv förstår att vi måste hitta annat jobb.
  7/55 betyder det fel i systemet.

 3. Exilapotekare skriver:

  Ett prov i samhällsvetenskap (eller hur vi nu ska klassificera “migration och validering”) är nog inte riktigt samma sak som ett prov för att bedöma yrkeslegitimation… Visst kan man kritisera delar av innehållet med avseende på relevans, men det handlar inte om att “omfånget måste vara rimligt för att inlärning ska kunna ske under förberedelsefasen” i detta fall. Förberedelsefasen ska redan vara avslutad och det handlar om en validering. Jag kan förstå att det finns språkbarriärer men anser vi att en legitimerad farmaceut ska kunna redogöra för galeniska och basala biokemiska frågor ska väl ett valideringsprov täcka detta? Att klara 60% totalt var inga problem ens efter mer än en flyktig frånvaro från farmacivärlden under 15 år efter examen från svenskt universitet…

 4. Ranitidin skriver:

  Med en så låg tröskel på ett prov med fem svarsalternativ får man betydande inslag av slump, man kunde lika väl ha bett dem slå tärning fem gånger och godkänna de som får två sexor. Gör om gör rätt istället… Om jag minns rätt, det snackades om “snabbspår”. Det här är ingen snabbspår, de har gjort det betydligt svårare med det här alltomfattande provet. Åtminståne tills frågorna börjar upprepa sig och interna kompendium börjar cirkulera. Då kommer kunskapsnivå bland nyanlända mirakulöst höjas igen. Av den anledningen vore det mycket bättre med ett halvt – ett års program för nyanlända, med flera prov och praktiken, utan tomgång.


Annonsera och prenumerera