Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Beslut om dröjsmål på Socialstyrelsen på väg

12 april 2012
Förbundsordförande Thony Björks anmälan av Socialstyrelsens långa handläggningstider för att utfärda legitimationer behandlas inte av JO, eftersom två liknande ärenden redan är på gång.

Som Svensk Farmaci skrev förra veckan tar Socialstyrelsen uppemot tio veckor på sig för att utfärda legitimation till nyexaminerade farmacevter. Det gör att nyexaminerade som fått jobb på apotek inte kan skriva på recept.

Därför JO-anmälde Sveriges Farmacevtförbunds ordförande Thony Björk Socialstyrelsen.

Han har nu fått svar från JO, där det framgår att ingen åtgärd kommer att vidtas utifrån hans anmälan.

Men det beror endast på att två snarlika ärenden redan är på gång.

– Vi har redan remitterat två liknande ärenden till Socialstyrelsen som handlar om långa handläggningstider för att utfärda specialistläkarbevis. Det tjänar därför inget till att initiera något nytt baserat på den här nya anmälan, säger Helena Johansson, föredragande hos Justitieombudsmannen, till Svensk Farmaci.

Beslut i de två tidigare ärendena väntas enligt Helena Johansson inom 2-3 månader.

Samtidigt kommer tecken på att Socialstyrelsens handläggning har påskyndats. Apotekaren Sara Maxe, som tidigare fick besked att handläggningstiden är uppemot åtta veckor plus eventuell tid för att ansökan ska registreras, har nu fått sin legitimation efter tre veckors väntan.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.