Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Ilsket röd lampa i
lunchrummet ogillas

4 september 2017
Arbetsmiljöverket ålägger Apoteket AB att mot vite på 40 000 kronor förbättra arbetsmiljön på apoteket Ljungen i Örkelljunga. Verket uppskattar inte att en röd lampa lyser ilsket i lunchrummet när kötiden överstiger fem minuter.

I lunchrummet, samt på apotekschefens kontor, finns en display som visar antalet kunder som tagit en kölapp och hur lång väntetiden är. En särskild lampa slår om från grönt till gult om väntetiden är längre än tre minuter. När väntetiden är längre än fem minuter börjar lampan lysa rött, berättar tidskriften Arbetarskydd.

Personalen upplever detta som mycket stressande och psykiskt påfrestande. Många flyttar sig ofta för att slippa ha lampan framför sig, enligt ett inspektionsprotokoll från Arbetsmiljöverket.

Med ett hot om ett vite på 40 000 kronor åläggs nu apotekets ledning att undersöka och riskbedöma arbetsplatsen, och sedan presentera en handlingsplan för hur de anställda ska få bättre arbetsförhållanden, skriver Arbetarskydd. Arbetsmiljöverket underströk bland annat vikten av att återhämtning kan ske i en ostörd miljö. Deadline för åtgärderna är den 8 december.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till Ilsket röd lampa i
lunchrummet ogillas

  1. Anna Kaniewska apotekare skriver:

    Det finns åtminstone ett lunchrum och säkert en toalett. Dem saknar vi på vårt apotek på Ica Maxi och är tvungna planera toaletbesök tills vi är mer än en farmaceut i driften