Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Inga planer på snabbutbildning i Uppsala

8 februari 2012
Uppsala universitet har inga konkreta planer på någon nedkortad apotekarutbildning för före detta anställda på Astra Zeneca i Södertälje. Dekanus Göran Alderborn på farmfak i Uppsala fick höra om Lunds initiativ så sent som i måndags.

Häromdagen kunde Svensk Farmaci berätta att Lunds universitet redan i mars startar ett fem terminer långt nedkortat apotekarprogram för före detta anställda vid Astra Zeneca som har en naturvetenskaplig akademisk examen.

Professor Göran Alderborn är dekanus vid Uppsala universitets farmacevtiska fakultet.

Har ni några motsvarande idéer med inriktning på personer som nu förlorar sina jobb i Södertälje?

– Nej, inga konkreta idéer i nuläget. Vi har noterat Lunds initiativ men det här är en komplex fråga. Initiativet aktualiserar frågan om vilka krav man ska ställa för apotekarexamen och legitimation. Det är också så att det måste finnas en arbetsmarknad för dem man utbildar, säger Göran Alderborn.

Han fick själv reda på Lunds initiativ så sent som i måndags.

– Det har väckt en hel del reaktioner. Själva idén med en påbyggnadsutbildning till apotekare är intressant. Men huruvida Lunds konstruktion är vettig, om vi tycker att man vänder sig till rätt grupper, har vi inte hunnit ta ställning till. Nyckelfrågan är vilken formell kompetens som bör krävas för att tillgodoräkna sig en apotekarexamen.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.