Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Grundutbildningarnas
framtid under debatt

26 februari 2014
Hur ska receptarie- och apotekarutbildningarna i Uppsala se ut i framtiden? Idag har farmaceutiska fakulteten bjudit in avnämare till en paneldebatt. Apoteksbranschen vill se mer fördjupning inom farmakoterapi och rådgivning på programmen snarare än dagens ”slagsida mot kemi”.

Fakulteten anordnar under sin grundutbildningsdag för lärare idag en paneldebatt med avnämare.

Här deltar Anita Finne Grahnén från Lif, Thony Björk från Sveriges Farmaceuter, Astrid Forsström, läkemedelschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala, Robert Svanström från Sveriges Apoteksförening och Kristofer Klerfalk från företaget Health Solutions.

Debattdeltagarna har fått i uppdrag att berätta vilka kunskaper och färdigheter man ser som viktiga för framtidens apotekare och receptarier.

De ska också, bland annat, ge sin syn på om apotekare och receptarier ska profileras var för sig eller som farmaceuter.

Som underlag för diskussionen finns också dokument från en grupp som har arbetat med förnyad struktur på programmen.

– Vi har under de senaste åren diskuterat en revidering av programmen och den här debatten är ett sätt för oss att samla extern input om vilka kunskaper och färdigheter som avnämarna anser behövs, säger Emma Lundkvist, universitetsadjunkt i farmakoterapi och samordnare för bland annat receptarieprogrammet, till Svensk Farmaci.

Robert Svanström, chefsfarmaceut på Sveriges apoteksförening, gav i en artikel häromdagen här på sajten apoteksbranschens syn på utbildningsprogrammen.

– I Sverige finns en tradition av farmaciutbildningar med tydlig slagsida mot kemi. Idag efterfrågar apoteksaktörerna snarare en fördjupad kunskap kring farmakoterapi och rådgivning. Det är viktigt att lärosätena möter upp mot förändrade förutsättningar, sa Robert Svanström.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.