Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Första professorn i klinisk farmaci

7 juni 2016
Apotekaren Tommy Eriksson har utsetts till Sveriges första professor i klinisk farmaci. Han är en av de svenska pionjärerna inom fältet och brinner för att öka sjukvårdsnärvaron i farmaciutbildningarna.

Det historiska beslutet fattades av Malmö högskolas rektor Kerstin Tham den 31 mars i år.

I slutet av 1980-talet åkte Tommy Eriksson till Manchester i Storbritannien där apotekare deltog i det kliniska arbetet tillsammans med läkare på sjukhus. Han tog det nya arbetssättet med
sig tillbaka till Sverige.

– I början var mitt arbete ganska ostrukturerat, men ändå märktes det snabbt att detta var något som behövdes, det såg både jag och läkarna, säger han.

Han skapade efter en tid en systematisk modell där patienternas läkemedelslista kontrolleras vid inläggning, där en ordentlig läkemedelsgenomgång görs när patienten ligger inne och där
utskrivningsinformation skapas så att både patienten och nästkommande vårdgivare har bättre koll på patientens medicinering. Läs mer om modellen, Lund Integrated Medicines Management (LIMM), i tidigare artiklar här på sajten. Tommy Eriksson och hans kollegor har sedermera också dokumenterat modellens nytta i flera studier.

Tommy Eriksson har idag en stor del i det nya receptarieprogram vid Malmö Högskola som startar i höst, och hoppas även på att ett apotekarprogram ska bli verklighet.

Läs en längre intervju med Tommy Eriksson i tryckta Svensk Farmaci nr 3/16 som kommer ut nästa vecka.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till Första professorn i klinisk farmaci

  1. Apotekare pensionerad skriver:

    Grattis! Antalet professorer, som är apotekare är nog idag fler än vad det fanns fram dr, när jag började på Farmis i slutet av 60-talet. Det går framåt för kåren akademiskt sett, Däremot blir jag mörkrädd när jag läser om apotekstjänster under utveckling t.ex läkemedelssamtal. Det är väldigt breda indikationer på tjänsterna, så de nästan liknar gamla tiders patentmediciner – mot alla sjukdomar i samma flaska.Det är viktigt med indikation.