Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Fler söker apotekarprogrammen

28 maj 2012
Antalet sökanden till apotekarprogrammen ökar något inför hösten – 358 sökte i första hand mot 327 i fjol. En delförklaring är dock att en ny apotekarutbildning startar i Umeå i höst.

Högskoleverket har sammanställt en analys av antalet sökanden inför hösten till några av de större yrkesexamensprogrammen. Där framgår att santalet sökanden till flera av dessa program ökat inför hösten.

Antalet förstahandssökanden till landets apotekarprogram ökade sammanlagt med 9 procent – 358 sökte i första hand mot 327 i fjol. En nyhet i höst är dock att Umeås nya apotekarprogram startar “från scratch” för första gången.

– En glädjande utveckling. Genombrottet för apotekare i landstingen och omregleringen av apoteken har öppnat nya möjligheter och det kan möjligen vara så att det nu avspeglas i ett ökat intresse för apotekarprogrammen, säger Kristina Niemi, förbundsdirektör på Sveriges Farmacevtförbund.

– När söktrycket ökar till utbildningarna ökar också chansen att de som kommer in har förmåga och kompetens att fullfölja dem.

Antalet sökanden ökade allra kraftigast till lärarutbildningarna inför höst. Där var ökningen sammanlagt 21 procent.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.