Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Studenter får
tentera via dator

28 februari 2014
Snart kan farmaceutstudenterna i Uppsala genomföra sina tentamina framför bildskärmen. Fakulteten satsar hårt på ”data-tentor”.

Enligt Ronnie Hansson, universitetslektor på farmaceutiska fakulteten i Uppsala, har universitetet köpt in ett drygt ett hundratal nya datorer som ska användas till ändamålet i särskilda datasalar.

De installeras nu i veckan och ska vara klara för användning senare i vår.

– Det här går ut på att tentorna ligger på datorn i stället för på bordet. Det här är effektivare och säkrare än att genomföra vanliga tentor. En stor fördel är att lärarna kan plocka fram studenternas tentor var de än befinner sig och rätta dem. Varje dator ska vara avskärmad från övriga och inte ha någon uppkoppling, berättar Ronnie Hansson.

– Man kan också se det som en kvalitetskontroll för studenternas del. Har man en svårtydd handstil kan det vara till nackdel för studenten vid rättning, men det problemet försvinner nu. Studenten ska också kunna rita figurer och diagram på skärmen.

Datatentor har redan förekommit i pilotform på fakulteten inom bland annat analytisk kemi.

– Det har fallit väl ut, och nu får vi alltså möjligheter att genomföra detta i större skala. Det blir ytterst upp till varje lärare huruvida man vill använda möjligheten, säger Ronnie Hansson.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera