Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Farmaceut i satsning
på framtidens vårdavdelning

30 september 2014
Igår öppnade satsningen ”Framtidens vårdavdelning” på Östra sjukhuset i Göteborg. En farmaceut är en av två nya yrkeskategorier på avdelningen. Thony Björk, ordförande för Sveriges Farmaceuter, välkomnar satsningen.

Igår öppnade ”Framtidens vårdavdelning” på Sahlgrenska Universitetssjukhuset Östra i Göteborg.

Tanken bakom satsningen är att utmana det etablerade inom dagens sjukvård och låta medarbetarna hitta nya, bättre arbetssätt.

– Dagens strukturer är bannlysta här. Här får man inte säga ”så här har vi alltid gjort”, säger Yvonne Berger, projektledare och vårdenhetschef för den nya avdelningen, i ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen.

Avdelningen, med 14 vårdplatser och 24 medarbetare, ska framför allt ta emot patienter med tarmsjukdomar inför kirurgiska ingrepp.

På vårdavdelningen finns två helt nya yrkeskategorier: en avdelningsvärd och en farmaceut.

Genom att ha en farmaceut på avdelningen är det tänkt att läkemedelsrelaterade frågor snabbt ska diskuteras och lösas.

– Farmaceuten kommer att vara ett stöd för sjuksköterskor och läkare när det gäller hantering av läkemedel och kunna fungera som expert på till exempel hur olika läkemedel kan kombineras, säger Yvonne Berger.

Thony Björk, ordförande för Sveriges Farmaceuter, välkomnar projektet.

– Det är glädjande att se att Sahlgrenska i sin framtidsvision för hur en bra vård skall bedrivas ser den farmaceutiska kompetensen som en viktig del av vårdteamet.

– Läkemedel är en av de viktigaste insatsfaktorerna i vården och farmaceuten, framför allt apotekaren, har en djup  läkemedelskompetens som kan komplettera den kompetens läkarna har för att åstadkomma den bästa möjliga läkemedelsbehandlingen.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.