Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Ett lyft att diskutera vetenskap och evidens”

Imorgon tisdag börjar årets FIP-kongress i tyska Düsseldorf. Som vanligt är det flera svenskar på plats som deltar i diskussioner kring evidens och vetenskap.

Temat för årets FIP-kongress är ”Better practice – Science based, evidence driven”.

– Det är ett spännande tema. Jag tror att det kommer att vara ett lyft att samlas och diskutera just vetenskap och evidens för det vi gör, säger Thony Björk, vice ordförande i FIP och ordförande i FIP Foundation.

Enligt Thony Björk kommer det att presenteras en del studier där evidens visar på nyttan med farmacevtiska tjänster.

– Det är ett viktigt steg framåt, att diskutera hur vi kan omsätta evidens i praktiken. Men samtidigt hur vi kan hämta erfarenheter från praktiken på apoteken och utvärdera detta vetenskapligt.

Från Sveriges Farmaceuter åker professionsutvecklare Clary Holtendal, förbundsdirektör Kristina Niemi, ordförande Kristina Fritjofsson, chefredaktör Nils Bergeå Nygren, samt styrelseledamöterna Claes Jagensjö och Lisa Ekstrand, som båda åker på stipendium.

Från branschföreningen Sveriges Apoteksförening åker chefsfarmacevt Robert Svanström.

– FIP-kongressen är en bra chans att skapa kontaktytor, nätverka och att hålla sig a jour om vad som händer i apoteksbranschen.

Han menar att diskussionen i Sverige om det farmacevtiska uppdraget på apotek håller på att ändras, från att mest handla om samtal och rådgivning, till mer farmacevtiska tjänster och utökad egenvård.

– Det finns mycket inspiration framför allt i de anglosaxiska länderna, Storbritannien och Australien, där apoteken erbjuder mycket tjänster. Vi kan inspireras av dessa länder och vad de gör, tror Robert Svanström.

Varför är det viktigt att åka på FIP?

– Alla mår bra av att få påfyllnad av kunskap och inspiration hur man kan göra sitt arbete mer intressant. Det är ett utmärkt tillfälle att träffa kollegor, diskutera och skapa nätverk, säger Thony Björk.

De stora apotekskedjorna skickar inte så många deltagare. Apoteket AB skickar tre personer, bland dem Marianne Norelius, hälsostrateg:

– Jag ska vara med i ett seminarium och berätta om vårt arbete med Hälsokollen.

Förutom det ska hon ägna tid åt spaning.

– Jag kommer titta mycket efter vad som finns i gränslandet mellan primärvård och apotek. Det är intressant både för mig och för Apoteket, säger Marianne Norelius.

Från Apoteksgruppens servicekontor åker en person ”för att bevaka öppenvårdapotekens utveckling internationellt”, medan Kronans Apotek representeras av Apoteksföreningen.

Från Apotek Hjärtat åker två personer.

– Det är lika många som åkte förra året. Vi åker dit enbart för att delta. Det är bra och viktigt att hålla sig à jour med vad som händer i vår omvärld på apoteksmarknaden för att få inspiration och idéer, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

>>> Texten uppdateras löpande under dagen <<<

Mest läst