Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

“Effektivisering krävs även om avgifter höjs”

23 augusti 2016
Även om Läkemedelsverket får igenom de avgiftshöjningar man föreslagit till regeringen krävs årliga effektiviseringar på 2-3 procent i verksamheten för att nå en ekonomi i balans, säger direktör Thomas Ekvall apropå den aktuella delårsrapporten.

Som vi skrev igår visar Läkemedelsverkets delårsrapport för första halvåret ett resultat på minus 52,6 miljoner kronor, att jämföra med förra årets minus på 20,5 miljoner vid samma tidpunkt. Ett underskott på 45,7 miljoner kronor var ursprungligen budgeterat för helåret 2016, vilket betyder att halvårsresultatet redan är sämre än helårsbudget.

– Till stor del är det semesterlöneskulden som ger detta utfall i rapporten, och det är ju något som kommer att balanseras ut senare. Vi har dock förändrat prognosen för helåret från minus 45,7 miljoner till minus 49,7 miljoner. I princip har vi nu förbrukat myndighetskapitalet. Det är ingen tvekan om att det är angeläget för oss att få till en förändring av avgifterna, kommenterar Thomas Ekvall, direktör med ansvar för verksamhetsstöd på Läkemedelsverket.

– Men även om vi får det vi ansökt om är det långt ifrån någon räkmacka. Vi kommer ändå att behöva göra årliga effektiviseringar på 2-3 procent i verksamheten, säger han.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till “Effektivisering krävs även om avgifter höjs”


Annonsera och prenumerera