Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Dan Larhammar är
Årets Farmaceut 2016

26 september 2016
En av landets mest profilerade förkämpar för vetenskaplig evidens, professor Dan Larhammar vid Uppsala universitet, har utsetts till Årets Farmaceut 2016.

Den 25 september varje år firas den Internationella farmaceutdagen, och i samband med detta tillkännager Sveriges Farmaceuter vem som blir Årets Farmaceut.

Priset instiftades 1983 och tilldelas varje år en “farmaceut i Sverige som genom sina insatser inom den praktiska farmacin bidragit till att förstärka, utveckla eller befästa farmacins roll i samhället”.

Utmärkelsen går i år till Dan Larhammar, apotekare och professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet. Han får utmärkelsen för sitt stora engagemang för evidensbaserad medicin och för den farmaceutiska professionen.

I sin forskning bedriver han bland annat funktionella studier av neuropeptider och peptidhormoner. Hans forskargrupp var på 1990-talet först med att klona receptorer för signalsubstansen neuropeptid Y (NPY), som bland annat är associerad med fetma, minne och inlärning.

Dan Larhammar har i samhällsdebatten utmärkt sig som en hängiven förespråkare för vetenskaplig evidens och kritiker av pseudovetenskap. Han var ordförande i föreningen Vetenskap och Folkbildning 1998-2004 och har tidigare bland annat fått Humanisternas Hedenius-pris.

Han är också ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin och är för närvarande aktiv i akademins arbetsgrupp med inriktning på oredlighet inom forskning.

– Det är mycket hedrande att bli utsedd till Årets Farmaceut. Jag blev aningen överraskad eftersom jag inte är verksam inom den strikt farmaceutiska världen. Men att vara apotekare är något som öppnat många dörrar genom åren, och jag har i många sammanhang framhävt vikten av farmaceutisk expertis, säger Dan Larhammar till Svensk Farmaci.

Den fullständiga motiveringen lyder:

“Utmärkelsen Årets Farmaceut tilldelas Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet, för hans stora engagemang för Evidence Based Medicine (EBM) och för den farmaceutiska professionen. Som apotekare är Dan Larhammar en förebild som en argumenterande läkemedelsexpert, alltid med en gedigen vetenskaplig ansats och har bland annat med framgångsrik målmedvetenhet varit en röst i debatten om antroposofiska läkemedel. Dan Larhammar har forskat inom receptorfarmakologi sedan början av 1990-talet och är ämnesföreträdare och examinator i ämnet farmakologi på läkarprogrammet och biomedicinprogrammet. Han är engagerad i föreningen Vetenskap och Folkbildning, VoF, som har till uppgift att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat”.

På tisdagen den 4 oktober håller Dan Larhammar den sedvanliga Årets Farmaceut-föreläsningen, som är öppen för alla medlemmar i Sveriges Farmaceuter. Mer information om tid och plats finns på förbundets hemsida.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

3 svar till Dan Larhammar är
Årets Farmaceut 2016

  1. Apotekare pensionerad skriver:

    Mycket välförtjänt pristagare. Han borde fått priset tidigare. Han är väl också den första apotekaren och pristagaren, som ägnat sig åt celler. Jag räknar förstås inte in de olycksbröder som fått skaka galler. Enstaka sådana fall förekommer tyvärr då och då.

  2. Kollegan skriver:

    Grattis Dan, ytterst välförtjänt! Vilken stålblick på bilden förresten. Steely Dan? 😉

  3. Marie Lodén skriver:

    Grattis till viktigt jobb att kunna ta bättre beslut och minska risken att bli lurad! Som skattebetalare vill man ju inte heller stödja dålig behandling.