Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Åkerman slutar på
Läkemedelsverket

3 mars 2014
Socialdepartementet påbörjar en rekryteringsprocess för en ny generaldirektör för Läkemedelsverket. Nuvarande GD Christina Åkerman slutar efter sommaren.

Tomas Ekvall, HR-chef på verket, gick vid lunchtid idag ut med följande information till medarbetarna under rubriken ”Rekryteringsprocess för ny GD inleds”:

”GDs sexåriga förordnande löper ut 31 augusti i år. Socialdepartementet kommer därför att nu påbörja en rekryteringsprocess för nästa sexårsperiod. Information kommer att ges så fort ny tillkommer”.

Det innebär i praktiken att den nuvarande generaldirektören Christina Åkermans förordnande inte kommer att förlängas, eftersom detta bara skulle kunna förlängas med tre år.

– Att departementet väljer att redan nu inleda en rekrytering för en sexårsperiod innebär att den nuvarande generaldirektören Christina Åkerman inte kommer att fortsätta, bekräftar Tomas Ekvall till Svensk Farmaci.

Christina Åkermans förordnande löper ut den 31 augusti i år.

Svensk Farmaci har vid flera tillfällen skrivit om den kritik som framförts mot Christina Åkermans ledarskap, se artiklar länkade nedan.

– Jag tolkar det här som att regeringen helt enkelt fått nog, kritiken mot generaldirektörens ledarskap har liksom aldrig velat ta slut, säger en extern branschbedömare till Svensk Farmaci.

Men enligt Johan Ingerö, presschef hos Göran Hägglund, har GD-bytet inte med kritiken att göra.

– Leder man en stor organisation genom stora förändringar uppstår det alltid kritik. Christina Åkerman fick ett tydligt förändringsmandat och har också använt det väldigt väl. Hon utnämndes inte för att upprätthålla någon status quo, säger Johan Ingerö till Biotech Sweden.

Huvudargumentet för bytet är i stället att regeringen vill “ha en generaldirektör med längre perspektiv”, som kan finnas kvar under de kommande sex åren.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

3 svar till Åkerman slutar på
Läkemedelsverket

 1. Q skriver:

  Man kan inte annat än imponeras av hur departementets presschef lyckas vrida sakernas tillstånd till sin fördel. Men samtidigt tragiskt hur prestige och valårsångest leder till att lögn och bedrägeri får fritt spelrum.

 2. spiken skriver:

  Tråkig nyhet och tyvärr en nödvändig förändring. Det hade gått alldeles för långt och till sist blev man tvungen att agera. Synd bara att det fick pågå så länge innan åtgärder vidtogs. Trist också att det var det sista snedsteget med den märkliga direktörsrekryteringen som fick bägaren att rinna över. Det finns trots allt en mängd positiva saker som skett under åren men nu blev det dyster sorti i ensamhet. En tanke går till personen bakom detta som nu genomlider en jobbig period.

  Men som kungen sa, vi vänder blad och går vidare.

  • En av 24 skriver:

   Varför tror du det var den sista direktörsrekryteringen som avgjorde? Här är mina teorier:
   1. Ekonomin. Money talks. Den egna budgeten höll inte. Prognoserna höll inte. Oväntat underskott. Oklart vart alla utökade resurser tagit vägen. Imponerar inte.
   2. Årsredovisningen. Handlade om förra året men kan inte kallas redovisning. Nästan inget gick att jämföra med föregående år. Ändrade redovisningsprinciper/omorganisationer hindrar insyn. Ett av få dokument som högre tjänstemän i departementet läser. LV garanterat sämst i klassen. Ingen styrelse att skylla på. GD ensam ansvarig.
   3. Obekväma brev om chefsbyten mm i valtider. Inte vill kristdemokraterna att oppositionen har tillgång till sådan ammunition under ett valår. KD ligger illa till som det är ändå. Värst var kanske ovissheten om vad och när nästa skandal briserar.
   4. En bubblare är budgetunderlaget. I slutet på förra veckan borde departementet fått veta i budgetunderlaget hur LVs ekonomi ser ut några år framåt. Sannolikt inget glädjebesked…