Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Bemanning svår utmaning för apotek i sommar

13 juni 2018
Farmaceutbristen blir extra tydlig under sommarmånaderna. För Kronan är bemanningssituationen svårare än i fjol - i sommar tvingas kedjan stänga 15 apotek. I Likenäs kunde dock en befarad sommarstängning avvärjas sedan en arbetsvillig farmaceut hört av sig.

Svensk Farmaci har frågat de största apotekskedjorna om bemanningsläget på apoteken inför sommaren. Först ut är Kronans Apotek där kommunikationsdirektör Andreas Rosenlund svarat på frågorna.

Hur ser situationen ut inför sommaren i år jämfört med tidigare år?

– Vår bedömning är att vi tvingas stänga något fler apotek kontra föregående år. Det är farmaceutbristen som under sommaren blir problematisk. Det är oroväckande för framtiden med pensionsavgångar i kombination med att farmaceututbildningar stänger som i Karlstad och Malmö, säger Andreas Rosenlund.

I vilken grad kommer ni att stänga apotek eller begränsa öppettiderna?

– Vi stänger knappt 15 apotek vilket är något mer än föregående år. Även något apotek kommer att få minskade öppettider.

Gör ni någon särskild insats i år för att klara bemanningssituationen under sommaren?

– Ja, vi gör en rad insatser, allt från schemaläggning och semesterperioder till att farmaceuter får stötta på andra apotek. Ambitionen är att ha så många apotek som möjligt öppna och samtidigt säkra att våra medarbetare får en välbehövlig semester, säger Andreas Rosenlund.

För några veckor sedan flaggade Kronans Apotek för att apoteket i värmländska Likenäs behövde stängas i sommar på grund av brist på farmaceuter, ett faktum som uppmärksammades i riksdagsdebatten om apotek häromveckan. Men nu har Kronan lyckats hitta en lösning som ger invånarna apoteksservice under sommaren.

– Vi är oerhört tacksamma till den farmaceut som hörde av sig och kan ställa upp några dagar under några veckor som vi annars hade behövt hålla helt stängt. Vi kommer så klart även att fortsätta vårt sökande efter farmaceuter som kan täcka upp övriga veckor, säger Andreas Rosenlund.

Fler artiklar om sommarbemanningen på apoteken kommer inom kort.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

2 svar till Bemanning svår utmaning för apotek i sommar

  1. Apotekare skriver:

    Kronan själv valde sina stora chefer bland män som hatar kvinnor. Bättre framtid i en sånt situation blir inte än att man totalt går neråt! Den konflikt bland två kön som finns i apoteksmarknad just nu tycker jag att bidrar bara Aaa ………..
    Att man tittar på andra behöriga farmacevter med lång erfaren och bra referenser på ett kränkande sätt och på sig själv med ovanligt hög näsa betyder att man inte alls vet vad målet med apotek finns och både en själv och verksamheten går nere i att man extra jobbar som taxiförare eller städare! Målet med apoteksmarknad är säkert inte det och det här är ju nåt vi måste sorga för istf att vara stolta. Visst kan alla sälja sina saker på Tradera som extra inkomst men …….

    • Felix skriver:

      Finns det verkligen konflikt mellan könen i apoteksmarknad? Apotek är kvinnodominerade, med gott om kvinnliga chefer. Jag vet inte hur många gånger har jag hört mina kvinnliga kollegor gnälla på sina jobb men inte våga byta, inte ens försöka. Kvinnliga kollegor som går emot sig själva och “ställer upp” fast de inte vill, för att sedan kritisera dem som vågar sätta ner foten. Kvinnor som väljer att studera på högskolan för att sedan ha inställning att man ska vara tacksam för att man har ett jobb. Kvinnliga kollegor som pratar varmt om jämställdhet men jobbar deltid och låter mannen dra in pengar.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...