Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

“Arbetsgivare
lyssnar inte”

4 april 2016
Många av Sveriges Farmaceuters förtroendevalda tycker inte att arbetsgivaren lyssnar på fackliga åsikter. En oroande signal, anser förbundsordförande Kristina Fritjofsson.

Sveriges Farmaceuter lät tidigare i år opinionsinstitutet Novus göra en undersökning där medlemmar fick lämna synpunkter på förbundet och dess prioriteringar. 1 351 webbintervjuer genomfördes.

126 av förbundets förtroendevalda svarade på frågorna.

En av frågorna löd ”Upplever du att arbetsgivarna lyssnar och tar till sig av de fackliga åsikterna som framförs på din arbetsplats?”.

28 procent av de förtroendevalda svarade nej på frågan.

– Det här är en förvånansvärt hög siffra och en oroande signal. Den svenska modellen på arbetsmarknaden bygger ju på en ömsesidig lyhördhet och konstruktivt samråd mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det borde vara en självklarhet att man lyssnar på facket, säger förbundsordförande Kristina Fritjofsson.

37 procent svarade ja på frågan och 35 procent svarade ”vet ej”.

Andra delar av enkäten fångade upp vilka frågor som medlemmarna vill att förbundet ska driva. Svaren skiljde sig åt mellan sektionerna.

Medlemmarna inom apotek, där avtalsförhandlingar pågår i år, vill i hög grad att förbundet arbetar med semestervillkor, arbetstider och ”balans mellan arbete och familj”.

– Det här är en viktig signal som vi tar till oss inför avtalsförhandlingarna på apoteksområdet, säger Kristina Fritjofsson.

Att förbundet ”arbetar för bättre arbetsvillkor” rankades som mycket viktigt av 83 procent av de som svarade på enkäten.

Vi skriver mer om utfallet av Novus-enkäten i fler artiklar här på sajten och i tryckta Svensk Farmaci längre fram.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

2 svar till “Arbetsgivare
lyssnar inte”

  1. Lisa skriver:

    Fackliga representanter, skyddsombud med mera är idag för osynliga på apoteken. De är också för mesiga i de diskussioner som förs. Det är tyvärr ingen större vits idag att vara med i facket.

  2. Apotekare skriver:

    Men tanke på hur man avtalat bort den annars lagstiftade rätten till fyra veckors sammanhållen semester på Apotek så kanske de till och med skulle vara bättre utan avtal…..?


Annonsera och prenumerera