Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Arbetsskada på apotek gav livränta

24 augusti 2018
I ett tämligen unikt beslut beviljade Försäkringskassan i sommar en av Sveriges Farmaceuters medlemmar 28 400 kronor i månaden i livränta fram till pensionen. Detta efter att arbetsmiljön på apotek bidragit till depression och utmattningssyndrom.

En av förbundets apoteksverksamma medlemmar har sedan 2011 i perioder varit sjukskriven för depression och sedermera utmattningssyndrom.

Efter en omorganisation på medlemmens arbetsplats 2017/18 blev personen uppsagd på grund av arbetsbrist.

Efter att Lena Jäger, ombudsman och sakkunnig i arbetsmiljöfrågor på förbundet, bistått medlemmen med ett underlag gjordes en anmälan av arbetsskada till Försäkringskassan.

– I somras kom besked att myndigheten till fullo håller med om att arbetsgivaren brustit i sitt arbetsmiljö- och rehabiliteringsansvar, och man konstaterar att skadan varit arbetsrelaterad. Försäkringskassan beslutade, vilket inte är alltför vanligt, om utbetalning av livränta på 28 433 kronor i månaden till medlemmen från augusti i år, berättar Lena Jäger.

Läs mer i tryckta Svensk Farmaci nr 5/18.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.