Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apoteket AB stänger dosapoteket i Umeå

19 februari 2015
Apoteket AB planerar att lägga ned dosapoteket i Umeå, men det sker tidigast 2016. Medarbetarna är informerade. All dosdispensering inom bolaget ska framgent ske i Örebro.

Att avveckla dosapoteket i Umeå tidigast nästa år ingår i den plan som Apoteket AB arbetar efter när det gäller dosverksamheten, berättar Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket AB.

– Planen är att låta Örebro serva hela landet. Medarbetarna i Umeå är informerade om planerna men inga varsel är lagda, säger hon.

– Det här är ett led i våra planer att kostnadseffektivisera dos. Det blir helt enkelt för dyrt att driva två enheter när det inte behövs volymmässigt. Det blir en fördyring som indirekt drabbar kunderna i bland annat de norra landstingen, säger Eva Fernvall.

Åtgärden är den senaste i den konsolidering av dosverksamheten som Apoteket genomfört på senare år. Hösten 2012 fattade bolaget beslut att lägga ned fem av sina då sju dosapotek, kvar blev endast Örebro och Umeå.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

3 svar till Apoteket AB
stänger dosapoteket i Umeå

 1. BW skriver:

  Intressant att se vad konkurrens utsättning åstadkommer. Hade inte Apoteket AB typ 20 dosapotek för fem sex år sedan?

 2. Nils skriver:

  När Apoteket AB hade monopol på ”dos-utlämningar” så hade man 7
  anläggningar. Man kunde ta ut ett pris på ca 7 kr/per person och dygn.
  Det finns ca 185000 dospatienter i Sverige.
  Nu konkurrerar man med ett pris på 1,47/ per person och dygn.
  Skillnaden mellan tidigare och nu är ett minus på över 373 miljoner kronor.
  Är det då konstigt att man måste se över sin organisation?

 3. Henrik skriver:

  Och med privatiseringen har staten mer eller mindre garanterat ett monopol. Ingen kommer kunna bryta sig in i branchen med 47 öre dygnsdos och avtalstider på 2-5 år. Vem kan ta lån på maskiner och lokaler för flera miljoner med knappt någon vinstmarginal alls?

  Grattis staten.

  Förhandlingsprocessen måste göras om. Landstingen måste förhandla om sina egna avtal och ej tillåtas gå in i kluster, annars går det som för apotekstjänst som gick från att vara störst till att ha 0 patienter kvar med uppsägning och försäljning av hela deras maskinpark som följd. Dos är en industri likt volvo och kräver stora lokaler, kunnig personal och fungerande produktion mao ingen nisse som stoppar piller i påse med pincett.

  Alternativet är att landstigen svälter hela dostjänsten och får tillsätta SSK för att göra dosetter igen, som på det glada 70-talet.