Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apotekare efterfrågas
sällan specifikt av kedjor

23 mars 2017
Hos landets tre största apoteksaktörer finns totalt bara 25 tjänster som har apotekare som formellt kompetenskrav.

Det framgår av en genomgång som genomförts av Nya apoteksmarknadsutredningen.

– Apotekarkompetens efterfrågas sällan specifikt av de stora apoteksaktörerna, man använder ”farmaceut” i rekryteringssammanhang. Samtidigt ser vi en utveckling där apotekare anställs inom landstingen. Om apoteken ska kunna spela en viktigare roll i vårdkedjan framöver, och för läkemedelsanvändningen, kan man undra om det inte behövs fler apotekartjänster på apoteken, säger Anna Montgomery, apotekare och sekreterare i utredningen.

Clary Holtendal är professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter.

– Uppenbart är det så att apotekares fördjupade kunskap om läkemedel inte utnyttjas på det sätt man skulle önska av aktörerna. Att fler apotekartjänster skapas är angeläget. Ett utvecklat kundmöte, farmaceutiska tjänster och satsningar på apoteksforskning är vägar framåt som skulle kunna förbättra situationen, säger hon.

Svensk Farmaci återkommer med en fördjupad artikel i ämnet framöver, där vi också samtalar med apotekskedjorna.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

2 svar till Apotekare efterfrågas
sällan specifikt av kedjor

  1. Amadou skriver:

    Jag skulle ønska att ni jæmfør med Norge. Hær måste varje apotek ansvaras av en apotekare med gedigen erfarenhet av apoteksdrift (Apoteker/driftskonsesjonær). lær gærna den norska lagstiftningen hær: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2000-06-02-39#KAPITTEL_1

  2. Apotekare pensionerad skriver:

    Apotekskedjorna har sedan 1971 i Sverige drivits av icke-apotekare. Innan dess drev Apotekarsocieteten dvs apotekarna apoteken och nästan 100 % av apoteken hade apotekare. Den som har varit mest meriterad akademiskt av ApoteksVD:ar var Arne Björnberg, Apoteket AB, som var Fil Dr. Tyvärr hade han en svaghet han citerade bl.a Hermann Göring vid lite fel tillfällen, vilket väckte ilska. Så med tanke på de egna meriterna hos VD:arna är det ganska naturligt att meriterna på apotekspersonalen inte heller behöver vara höga. Det är där problemet sitter.


Annonsera och prenumerera