Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Antalet receptarier har minskat mest över tid

21 juni 2016
Stora pensionsavgångar har bidragit till att antalet legitimerade receptarier under 65 år har minskat varje år sedan 2011. För nästan alla legitimationsyrken i vårdsektorn, inklusive apotekare, är trenden den motsatta enligt ny statistik från Socialstyrelsen.

Antalet personer i Sverige under 65 som är legitimerade receptarier har successivt minskat sedan 2011, då det fanns 5 982 stycken. I fjol fanns det 5 600 legitimerade receptarier under 65.

Antalet legitimerade receptarier som är 65 år eller äldre har under samma period ökat från 2 172 till 3 163.

Detta visar Socialstyrelsens statistik över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal som färdigställts nu i juni.

Receptarie är därmed det av samtliga legitimationsyrken i vården som har den starkaste negativa trenden när det gäller antalet personer under 65.

– Det är intressant att se bristen på receptarier illustrerad svart på vitt i Socialstyrelsens statistik. Den nya receptarieutbildningen i Malmö i höst är mycket välkommen mot bakgrund av arbetsmarknadssituationen, säger Kristina Fritjofsson, ordförande i Sveriges Farmaceuter.

Minskningen av antalet receptarier i yrkesverksam ålder har skett under en period då apotekssektorn samtidigt expanderat kraftigt.

Siffrorna kan därför tyckas illustrera det som facket och apoteksbranschen länge pekat på: en eskalerande farmaceutbrist i samhället. Situationen har stundtals varit begränsande för apotekssektorns framväxt.

Samtidigt finns det att döma av statistiken ett ökande antal apotekare för apoteksaktörer och andra att anställa.

I fjol fanns 4 853 legitimerade apotekare i Sverige, att jämföra med
3 794 år 2011.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.