Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Anställningsförmåner skiljer stort mellan sektorerna

2 mars 2018
För första gången har Sveriges Farmaceuter kartlagt medlemmarnas icke lag- eller kollektivavtalsreglerade förmåner. Statligt anställda är de som oftast har rätt till friskvård på arbetstid, medan industrianställda oftast har tjänstebil.

Årets lönestatistikfolder från Sveriges Farmaceuter distribueras som medlemsförmån via Svensk Farmaci nummer 1/18 denna vecka.

I år redovisas för första gången förmåner som inte regleras av lagar eller kollektivavtal.

Sammanställningen visar, föga överraskande, att det är vanligast med bilförmån inom läkemedelsindustrin. 20 procent av industrimedlemmarna som besvarade enkäten hade det. Inom övriga avtalsområden, stat, landsting och apotek, förekommer det knappt alls.

Däremot toppar statligt anställda när det gäller rätt till friskvård under arbetstid. 66 procent av medlemmarna i statlig tjänst har denna möjlighet, enligt enkäten. På apoteken var det mindre än 1 procent som hade det.

– En förklaring till att det är så ovanligt på apotek är säkert bemanningssituationen. Eftersom det är brist på personal vill arbetsgivarna inte släppa iväg de anställda på arbetstid. Vi ser också att det är betydligt ovanligare att apoteksfarmaceuter får ledigt på klämdagar. Även det har nog att göra med en allt mer slimmad farmaceutbemanning på apoteken, säger Christer Borg, förhandlingschef på förbundet.

Här nedan redovisas ett urval uppgifter om icke lag- eller kollektivavtalsreglerade förmåner för Sveriges Farmaceuters medlemskategorier.

Läs mer om andra förmåner (bonus, löneväxling, sjukvårdsförsäkring med mera) och fjolårets löneutveckling i Svensk Farmaci nr 1/18, och i lönestatistikfoldern som medföljer tidningen.

FÖRMÅNSBIL INGÅR I ANSTÄLLNINGEN:

Läkemedelsindustri 20 procent
Apotek: mindre än 1 procent
Stat och landsting: 0 procent.

FRISKVÅRDSBIDRAG:

Apotek: 68 procent
Läkemedelsindustri: 66 procent
Statligt anställda: 79 procent
Landsting: 71 procent

RÄTT TILL FRISKVÅRD PÅ ARBETSTID:

Statligt anställda: 66 procent
Landstingsanställda: 19 procent
Läkemedelsindustri: 8 procent
Apotek: mindre än 1 procent

MÖJLIGHET ATT ARBETA IN KLÄMDAGAR:

Apotek: 2 procent
Läkemedelsindustri: 40 procent
Statligt anställda: 35 procent
Landsting: 16 procent

Procenttalen avser andelen av samtliga svarande, inom varje sektor, som har förmånen i fråga.

Löneenkäten gick ut till alla yrkesverksamma farmaceuter i förbundet, och besvarades av 58 procent av dessa.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...