Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Får “gratistimmar” som kompensation

26 februari 2019
Medarbetare på Apoteket AB får 15 ”gratistimmar”, samtidigt som det nya arbetstidsavtalet börjar gälla i april – trots att facket ville skjuta upp införandet.

Bakgrunden är att Apoteket AB sagt upp det lokala arbetstidsavtalet och i stället ska tillämpa en bilaga som innebär att anställda som inte är schemalagda en röd dag måste arbeta igen den vid ett annat tillfälle, vilket Svensk Farmaci rapporterat om tidigare.

Företaget har meddelat att de vill införa det nya avtalet den 15 april, vilket Sveriges Farmaceuters akademikerförening på Apoteket AB opponerat sig mot. Detta eftersom det infaller många röda dagar under våren samtidigt som arbetsgivaren lagt korta schemaperioder, vilket gör att det för många anställda blir många dagar att arbeta igen under en kort tid.

– Vi har påtalat att många kommer att bli upprörda, eftersom företaget sagt att de skulle gå över till långa schemaperioder för att de nya reglerna inte skulle bli så kännbara, men nu har de valt att inleda med korta perioder, säger akademikerföreningens ordförande Sandra Jonsson.

Föreningens önskemål var att skjuta på införandet till början av juni. I stället blev det nu en kompromiss där företaget ”ger bort” cirka 15 timmar för en heltidsanställd som kompensation under den första schemaperioden med de nya bestämmelserna.

– Det blev ganska rimligt ändå, med tanke på att de först ville införa det nya avtalet rakt av, vilket skulle gjort att många skulle fått arbeta väldigt mycket en period. Jag tror att många uppskattar den här lösningen, säger Sandra Jonsson.

Förhandlingarna om hur bilagan ska tillämpas fortsätter mellan arbetsgivaren och Akademikerföreningen. Men det fackliga arbetet har försvårats av att föreningen fått knapphändig information från företaget, och av att företaget flera gånger kallat till möten med alldeles för kort varsel, enligt Sandra Jonsson.

– Det beror väl på att det börjar bli bråttom, eftersom det inte är så lång tid kvar innan de nya reglerna ska införas. Vi från föreningens sida upplever att företaget inte alls gjort något bra bakgrundsarbete.

Bland annat skulle hon vilja ha svar på om företaget sett att det nya arbetstidsupplägget fungerar hos någon annan apotekskedja som redan har denna modell.

– När jag ställt frågan till ledningen har jag inte fått något rakt svar. Vi har ju fått signaler från flera enheter att det här kommer att bli svårt att få till. Men vi har bara fått höra från ledningen att ”det ska gå”, utan att de förklarar hur det ska fungera i praktiken, säger Sandra Jonsson.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.