Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Allt fler väljer Norge

31 januari 2014
Antalet svenska farmaceuter som arbetar i Norge ökar nu åter, efter några år med ett minskande antal ”emigranter”. En viktig anledning för många är löneläget – en farmaceut i Norge tjänar i snitt nästan 20 000 svenska kronor mer i månaden än i Sverige.

Enligt statistik från SAK, den norska registreringsmyndigheten för hälsopersonal, började 54 svenska farmaceuter arbeta i Norge 2013. Det är den högsta siffran sedan 2009.

Sedan 2008 har följande antal personer med svensk farmaceututbildning fått auktorisation att arbeta i Norge, enligt SAK:

2008: 85

2009: 67

2010: 51

2011: 38

2012: 32

2013: 54

En viktig anledning till att svenska farmaceuter väljer Norge är löneläget. Genomsnittslönen för en utbildad farmaceut i Norge 2012 var 53 700 svenska kronor i månaden. I Sverige var motsvarande summa 35 300 kronor samma år, vilket ger en löneskillnad på 18 400 kronor i månaden.

Uppgifterna kommer från Norges Farmaceutiske Forening, NFF, respektive Sveriges Farmaceuter.

Det är dyrare att bo i Norge, men enligt sajten jobbainorge.se ligger norska priser i snitt 20-30 procent högre än i Sverige, vilket är proportionellt mindre än löneskillnaden.

En av de svenska farmaceuterna i Norge är Sandra Ghebremariam, tidigare bloggare här på svenskfarmaci.se.

Hon trivs och har inte upplevt någon större negativ stress på sin arbetsplats, ett apotek i Hamar.

– Norge har en etablerad apoteksmiljö eftersom det gått 13 år sedan avregleringen, Sverige är fortfarande i en övergångsfas där många aktörer försöker hitta sin plats. Här har marknaden satt sig och jag kan fokusera på det jag är utbildad för, att ge rådgivning och jobba för en säker läkemedelsanvändning i samhället, säger Sandra Ghebremariam.

Läs två längre artiklar om hur det är att arbeta som farmaceut i Norge i Svensk Farmaci nr 1/14 som kommer ut i februari.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till Allt fler väljer Norge

  1. Pingback: svenske vil jobbe i norske apotek