Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Agerande saknar rättslig
grund enligt chefens jurist

19 maj 2015
Läkemedelsverkets hantering av den avstängda toppchefen är obegriplig och saknar rättslig grund. Det säger chefens rättsliga ombud i en intervju med Svensk Farmaci.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare har en hög chef på Läkemedelsverket avstängts från sin tjänst med hänvisning till misstänkta tjänsteförseelser.

Svensk Farmaci har talat med chefens rättsliga ombud, juristen Kristina Ahlström, för att få hennes bild av vad som hänt.

– Chefen kom i april till ett ordinarie möte med den tillförordnade generaldirektören, men väl där visade det sig att även chefsjuristen och HR-chefen var med och det visade sig inte vara något vanligt möte, säger hon.

– Budskapet var att chefen var anklagad för förseelser på fyra mycket svepande formulerade punkter och inte längre önskvärd på verket. Chefens kort spärrades och min klient blev hemskickad omedelbart, eskorterad ut från verket av säkerhetschefen och en annan person.

– Som jag ser det saknar detta agerande helt rättslig grund. Verket meddelar att man ”gjort rätt” och ”följer rutiner” när det gäller avstängningen. Vi har begärt ut de rutiner som man hänvisar till, men inte fått ut något som stödjer det här, vad jag kan se finns inga rutiner som stödjer detta agerande. Det är anmärkningsvärt och allvarligt, särskilt eftersom det handlar om en stor statlig myndighet. Beslut om eventuell avstängning ska fattas av ett särskilt organ inom myndigheten, personalansvarsnämnden, säger Kristina Ahlström.

– Man har också valt att gå ut med detta till 750 anställda på intranätet. Det var ett sällsynt okänsligt agerande och har gjort att min klient lidit stor skada. Min känsla är att kommunikationsenheten styrt detta snarare än HR-avdelningen som borde hanterat detta.

– Hanteringen av detta skickar dessutom signaler om att de påstådda förseelserna är av allvarlig karaktär, men de fyra punkter vi sett är inte av sådan dignitet, säger Kristina Ahlström.

Kristina Ahlström berättar också att hon begärt ut ett antal allmänna handlingar från verket, men att utlämnandet av dessa enligt henne fördröjts och alltså inte skett skyndsamt som offentlighetsprincipen anger.

– Några handlingar fördröjdes och några har vi fortfarande inte fått ta del av, säger Kristina Ahlström.

Svensk Farmaci har idag utan resultat sökt Joakim Brandberg, chefsjurist på Läkemedelsverket, med ett antal frågor baserade på Kristina Ahlströms uttalanden.

Vi skriver mer när vi fått svar från Läkemedelsverket.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

8 svar till Agerande saknar rättslig
grund enligt chefens jurist

 1. Undrande skriver:

  Man kan förundra sig över beteendet hos en statlig
  myndighet. Respekt för den enskildes rätt och integritet lyser med sin
  frånvaro. Varför är det så?

  Det finns på Läkemedelsverket en sekt bestående av en klick
  tongivande personer som kräver att få sin vilja genom. Liksom jesuiterna straffar man avfällingar hårt, inte med döden men med så kränkande åtgärder som möjligt så att personerna ska skadas så hårt som möjligt. Alla beslut måste förankras hos denna sekt och det innebär att expertåsikter inte räknas om de inte tillhör den rätta läran. Genom bestraffningar av individer så når man en avskräckande effekt, man skapar en rädsla som förlamar verksamheten. Sannolikt har detta rötter i en gammal kultur som går från Pelle Svanslös till Knutsby och till Läkemedelsverket. Karriärframgången beror på att man är bra på att spela Bill och Bull även om det blir på bekostnad av seriositeten. Sekten kan ses luncha med företrädare för läkemedelsindustrin som betalar. Man ser också att t.ex. generikautredningen går industrin till mötes. Ansvariga kommenterar att det ”beslutet var ju som LIF också önskade”. Kanske en freudiansk felsägning? Utredningen var skral men å ena sidan var ju utfallet antagligen bestämt före utredningen var påbörjad, VSB.

  Den förre generaldirektören Åkerman försökte stå emot men
  när hon blev skadeskjuten och fick arbeta i en fientlig miljö så fungerade hon inte optimalt. Hon bestraffades genom olika mediaaktioner som skulle försvaga och förnedra henne, någon hjälpsamhet eller solidaritet med Läkemedelsverket fanns inte och önskan att lösa problem fanns inte. I samband med hennes avgång så ändrades lojaliteten hos vissa blixtsnabbt och man såg att det var mera opportunt att stödja sekten. Man kan tro att HR har blivit sektens förlängda straffande arm. Än mera märkligt är att ledningen (GD) snabbt har förstått att det gäller att göra som sekten vill annars får man det besvärligt – även om det betyder att man ska gå i spetsen för aktioner av mobbningsliknande karaktär. Ett mycket besynnerligt beteende men om något visar det sektens stora inflytande och den skräck som den sprider omkring sig. Där rädslan går in går förståndet ut. Personer man vill bli av med kallas till möten utan agenda med diffusa påståenden som saknar grund. Expertkunskap står inte högt i kurs utan det som räknas är blind lydnad till sekten.

  Vad än detta slutar med så kommer sektens arbete att avlägsna avfällingar att fortsätta. Man noterar i sina anteckningsböcker allt
  negativt man vet om viktiga personer så att man sedan vid tillfälle kan sätta in en lämplig attack med diffusa argument – ofta kryddad med offentlighet och förnedring för den drabbade (t.ex. Åkerman, aktuell direktör) där annars en normal rutin hade varit att göra utredningen konfidentiellt. Man har i sin iver och frenesi inte mycket över för funktionen hos Läkemedelsverket. Hur många timmar har inte förlorats åt personalspekulationer kring offentliggörandet på hemsidan. Ryktet hos Läkemedelsverket kan ju heller inte bli bättre av detta. Man undrar hur ledningen har resonerat kring detta?

 2. LV-anställd skriver:

  Sammansvärjningen tycks nog snarare finnas inom verkets ledningsgrupp. Som anställd kan man känna en stark oro för det som händer, när är det min tur att ställas inför ogrundade anklagelser och åka ut..? Hur fungerar egentligen HR i detta? Det hela känns skrämmande… istället för att medverka till god arbetsmiljö och ett gott ledarskap genom att öppet arbeta med eventuellt gnissel mellan chefer och medarbetare på alla nivåer, tycks det som om den avstängde direktören ännu inte fått ta del av vari anklagelserna består. Man borde följa regler och rutiner vilket i detta fall inte tycks ha gjorts. Återigen ser vi LV dras i smutsen pga av maktkamper och intriger. Denna gång har man valt att gå ut medialt för att ytterligare pressa den avstängde direktören men detta drabbar främst myndigheten själv som knappast framstår som en rättssäker och ansvarstagande arbetsgivare.

 3. Någon skriver:

  Kan inte se att LV gjort minsta fel så här långt. Det finns en instruktion för hur sådana här ärenden ska hanteras och den har man hållit sig till. Att direktören ifråga redan skulle vara dömd är nonsens. Den information som gått ut säger endast att vederbörande är avstängd i väntan på att pågående internutredning om misstänkta tjänsteförseelser ska bli klar. Det är normal procedur, inget konstigt alls. SL-chefen som åkte fast för snatteri i Hongkong är också avstängd i väntan på utredning. Vad är problemet?

 4. En till skriver:

  Detta här är bara en hög profil exempel på en rutin beteende inom LV. Det finns många anställda som har behandlats på liknande sätt även i mindre extrem, som kallas till möten utan agendan och utan minneanteckningar
  för att mobba och att uppmuntra dem att säga upp sig.

  Jag hoppas personligen att detta fall leder till en början på en förändring i den ruttna kultur som finns inom väggarna i LV.

 5. Förundrad skriver:

  Intrigerna och maktkampen fortsätter. Blir märkligt
  förundrad över att en så betydelsefull svensk myndighet kan ledas så illa. Varumärket
  ”LV” får ännu en gång kraftig negativ publicitet. Hade detta varit ett företag
  så hade det gått i diket för länge sedan.

  Känner till den i detta fall drabbade direktören och anar tydliga ugglor i mossen här. Visst är det en på flera sätt
  färgstark och frispråkig person som väcker uppmärksamhet, vill påverka och
  utveckla verksamheten. Men tjänsteförseelser, -kom igen! Gissar på att
  substansen i anklagelserna antagligen kommer att visa sig vara alldeles för
  tunna för någonting alls. Då sitter plötsligt de anklagande med svartepetter på
  hand och det slår tillbaka mot dem själva istället. Sedan fortsätter röran och
  det blir läge att gå in och göra en storstädning på många poster.

  Synd att det skall få föregå så mycket intriger på en så för samhället så viktig
  arbetsplats.

 6. Medlem skriver:

  Ja, det här är en verklig skandal.
  Redan innan beslut om åtgärd tagits i personalansvarsnämnd har
  arbetsgivaren utan tvekan skapat en stor personlig tragedi för den anklagade. Och detta för anklagelser som inte verkar vara av allvarlig karaktär!
  Läkemedelsverket har alltså istället för att skapa möjlighet till dialog och att reda ut vad som skett, valt att samla olika anklagelser och direkt vid första mötet i frågan stängt av chefen helt från sin arbetsplats och, som om det inte räckte, låta personen bli uthängd på intranät och i media med många funderingar som följd. Det är märkligt att Läkemedelsverket menar att detta är ”rutin” och att det
  dessutom skulle minska ryktesspridning. Oavsett vad personen
  har gjort är detta en mycket dålig behandling och vad som nu sker
  är på inget sätt bra för Läkemedelsverket. Mycket pinsamt av en
  myndighet.
  Risken är att det istället handlar om personer som av någon anledning vill chefen illa, vilket tyvärr sedan länge verkar ingå i kulturen i Läkemedelsverkets ledning.
  Vi får hoppas att den/de som kommit med anklagelserna inte själva ingår i verkets egna personalansvarsnämnd, så att ärendet kan behandlas på ett rättssäkert sätt.

 7. Någon skriver:

  Hur vet du att anklagelserna inte är av allvarlig karaktär, “Medmänniska”? Märkligt hur välunderrättade somliga här tycks vara…
  Tänk efter litet grann: tror ni verkligen att en arbetsgivare skulle agera på det här sättet om man inte hade starka skäl till det?
  Vem tjänar på publiciteten kring detta? Knappast LVs ledning i alla fall. Hade saken gått att lösa på annat sätt hade man nog gjort det.

 8. svenskfarmaci skriver:

  Vi har tidigare varit tvungna att stänga av kommentarerna på artiklar relaterade till Läkemedelsverket på grund av omotiverade personangrepp med mera. Vår förhoppning var att det skulle fungera bättre nu. Men tyvärr får vi konstatera att nivån på flera, dock inte alla, kommentarer är låg. Även om vi inte kan peka på specifika övertramp denna gång finns en del kommentarer som är i gränslandet för vad som kan accepteras med hänvisning till våra förhållningsregler. Vi har också svårt att kolla av kommentarer löpande 24/7. Sammantaget har vi tagit beslut att stänga ned kommentarsfunktionen på de aktuella artiklarna.