Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Framgång för apotekare på vårdcentral

20 september 2018
Minskad förskrivning av beroendeframkallande läkemedel och fler läkemedelsgenomgångar. Det var några av resultaten när ett par hälsocentraler i Gävleborg fick ha en apotekare på plats en dag i veckan.

Det visar en utvärdering som presenternas som en poster under Patientsäkerhetskonferensen som just nu pågår på Stockholmsmässan.

Att apotekare arbetar på plats på vårdcentralerna har blivit vanligare på senare år, men är fortfarande en relativt sällsynt företeelse.

Under förra året genomfördes ett försök i Region Gävleborg där apotekaren Madeleine Björklund arbetade en dag i veckan ute på två utvalda hälsocentraler, som vårdcentralerna kallas i regionen.

– Det var en informationsläkare i läkemedelskommittén som sett vad vi apotekare kan tillföra och som tyckte att även primärvården borde få ta del av vår kompetens, säger Madeleine Björklund, som är knuten till regionens läkemedelsenhet.

Hennes arbetsuppgifter på hälsocentralerna har bland annat varit att göra enkla eller fördjupade läkemedelsgenomgångar, se över läkemedelshantering och rutiner och svara på frågor från personalen. Hon har även utbildat läkare i hur de ska göra egna läkemedelsgenomgångar.

Hälsocentralerna fick själva välja tre fokusområden som de ville ha hjälp med från en apotekare.

– Jag tror det är viktigt att man inte kommer med en färdig lösning utifrån, utan att hälsocentralerna får individuellt stöd kring de frågor där de har störst behov, säger Madeleine Björklund.

Och resultaten visar på flera positiva effekter. En av hälsocentralerna hade valt beroendeframkallande läkemedel som ett fokusområde och hade efter projektets slut lägst förskrivning av opioider i Region Gävleborg.

Dessutom gjordes flera fördjupade läkemedelsgenomgångar under projekttiden än innan, och kostnaderna minskade för vissa läkemedel. Men inte minst uppskattade läkarna och sjuksköterskorna att ha stöd av en apotekare i vardagen.

– Jag fick väldigt bra respons från personalen. Det har ett stort värde att vara på plats och kunna delta i möten och vara en del i teamet, istället för att till exempel göra läkemedelsgenomgångar på distans.

Projektet avslutades vid årsskiftet och har nu övergått i ett permanent arbete. Snart kommer alla verksamhetsområden inom regionens primärvård att ha en apotekare knuten till sig. Verksamhetscheferna bestämmer vilka hälsocentraler som blir aktuella.

– Jag tycker verkligen att vi apotekare behövs i primärvården. Det finns många läkemedelsfrågor att jobba med för att förbättra både patientsäkerheten och kostnadseffektiviteten, säger Madeleine Björklund.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

» Kommentera artikeln här.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera