Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Kronoberg tar hem tillverkning

18 januari 2016
Nästa måndag börjar Region Kronoberg att tillverka cytostatika och radiofarmaka i egen regi i Växjö. Förändringen ger landstinget möjlighet att öka bemanningen.

Idag bedrivs verksamheten på entreprenad av Apoex, som köpte den från Apotek Hjärtat i somras. Hjärtat hade i sin tur övertagit den från Vårdapoteket 2013.

– Vi tror dels att vi kommer att kunna att spara en del, men det här upplägget ger oss också en större flexibilitet. Det finns dock inget missnöje med Apoex verksamhet, det har fungerat bra, säger Magnus Munge, apotekare och chef för läkemedelsenheten i Region Kronoberg.

Landstinget har rekryterat fem farmaceuter från Apoex som arbetar med beredningen idag, och nyrekryterat ytterligare en. Det innebär att Magnus Munges läkemedelsenhet växer från 10 till 16 personer.

Skiftet var tänkt att ske vid årsskiftet men sköts av praktiska skäl fram till den 25 januari.

– Vi känner oss väl rustade för det här, även om det säkert inte kommer att fungera helt friktionsfritt från dag ett, säger Magnus Munge.

Apoex vann i fjol landstingets förnyade, nedbantade upphandling i Kronoberg och kommer att sköta andra delar av läkemedelsförsörjningen. Avtalet gäller i tre år med option på två ytterligare år, och träder i kraft på måndag.

Varför gick ni inte ”hela vägen” som Landstinget Blekinge och lade hela läkemedelsförsörjningen i egen regi?

– Jag har svårt att se att vi vinner något på att sköta lagerhållning, plockande och packande i egen regi, jag tror inte att vi som liten aktör kan göra den delen bättre. Vi tycker att det är mer rationellt att göra så här. Men det återstår att se vilka erfarenheter som Blekinge gör, kanske visar sig den modellen vara bra, säger Magnus Munge.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera