Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Viktigt signalvärde”

26 oktober 2016
Det finns ingen ny trend kring paracetamol bakom branschens självpåtagna regler. Svensk Farmaci bad apoteksföreningens vd Johan Wallér berätta om bakgrunden till beslutet.

Svensk Farmaci ställde några frågor till Johan Wallér apropå apoteksbranschens självpåtagna regler kring försäljning av paracetamol som aviserades i morse.

Finns det någon särskild anledning – kanske signaler från era medlemsföretag om ett ökat problem – till att ni tar det här initiativet just nu?

– Nej. Det finns ingen ny trend när det gäller paracetamol bakom det här beslutet, det bygger på Giftinformationscentralens tidigare observation av en ökning av förgiftningsfallen. Beslutet har mognat fram och är ett sätt för oss som bransch att visa att vi tar ansvar, även om det här förstås inte löser alla problem kring paracetamol, säger Johan Wallér.

Ni gör detta exakt ett år efter att försäljningen av paracetamoltabletter stoppades i allmän handel.

– Ja, jag upptäckte det själv i morse. Det var inget genomtänkt utan bara en slump.

Är det inte så här som apoteken hanterar kunder som vill köpa mycket paracetamol redan idag?

– Ja, så är det säkerligen i många fall. Men det här är ett sätt att tydliggöra att det är så det ska gå till på alla apotek. Sedan handlar det precis som när det gällde Läkemedelsverkets beslut om signalvärdet i sig. Paracetamol kan vara ett problematiskt läkemedel om det används felaktigt, säger Johan Wallér.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.