Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

“Vi vill först ha en dialog med LIF”

29 september 2015
Apoteket AB har ännu inte fattat beslut om de ska stanna kvar i etiköverenskommelsen med Läkemedelsindustriföreningen LIF eller om de ska lämna den. – Vi ska först ha en dialog med LIF, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket.

I förra veckan meddelade två av de stora apoteksaktörerna, Kronans Apotek och Apoteksgruppen, att de lämnar etiköverenskommelsen med LIF.

På statligt ägda Apoteket AB har man ännu inte fattat något beslut om man ska stanna kvar eller lämna.

– Vi vill först ha en dialog med LIF innan vi bestämmer oss, säger Eva Fernvall, som också berättar att något datum för ett sådant möte ännu inte är bestämt.

– Vi ska prata om hur vi båda ser på branschen, hur vi gör med det som varit och hur vi går vidare.

Har ni som statligt ägt bolag ett högre ansvar jämfört med de andra apoteksaktörerna?

– Nej, det tycker jag inte, men staten som ägare är tydlig hur alla statliga bolag ska agera. Därför har också staten tagit fram en näringslivskod som vi ska förhålla oss till, säger Eva Fernvall.

Apotek Hjärtat har inte heller fattat beslut om man ska stanna kvar eller lämna överenskommelsen.

På Apoteksföreningen menar man att apoteksföretagen är fria att ingå eller välja att avstå från vilka överenskommelser de vill.

– Apoteksbranschen har nyligen tagit fram en etisk plattform som gäller samtliga leverantörer och samarbetspartners, en plattform som alltså är bredare än de tidigare överenskommelserna. Jag tolkar det som att det finns apoteksaktörer som tycker att denna plattform är fullt tillräcklig för att ge vägledning för relationerna med omvärlden, däribland läkemedelsföretagen, säger Henrik Ehrenberg, chefsstrateg på Sveriges Apoteksförening.

 

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.