Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Vårdplaner ska få apotek att avlasta vården

26 mars 2018
Farmaceuter på Apoteksgruppen ska liksom delar av sjukvården börja använda vårdplanslösningen Frisq Care. Tanken är att vården ska avlastas genom att apoteksfarmaceuternas kompetens tillvaratas bättre än idag. UTÖKAD 27/3

Vård-IT-bolaget Frisqs generiska vårdplanslösning Frisq Care ska börja användas på Apoteksgruppen-apotek för så kallade apoteksplaner, som ger stöd för patientens läkemedelsanvändning.

“Apoteken kommer med hjälp av apoteksplanerna att kunna avlasta vården i vårdförlopp som kräver uppföljning och noga genomgång av läkemedel. På sikt skulle apoteksplanerna på så vis bidra till en ökad följsamhet till patientens läkemedelsbehandling”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Patienterna kommer kunna ha både sina apoteksplaner från apotek och vårdplaner från vårdgivare i sin smartphone på samma ställe.

“Apotek och vård integreras därmed på ett helt nytt sätt där patienten står i centrum och blir bärare av sin egen hälsoinformation. När patienten har apoteksplaner från Apoteksgruppen stärks också kundrelationen och apoteket blir det självklara valet vid köp av läkemedel, både receptbelagda och receptfria produkter”, skriver Frisq.

Första steget i projektet är att välja ut lämpliga apotek med nära samarbete med vårdcentraler som kan vara aktuella för pilotprojekt. Dessutom ska lämpligt innehåll för apoteksplanerna arbetas fram.

Birgitta Lange Sjöblom är kvalitetschef på Apoteksgruppen.

Hur ser tidplanen ut i projektet, på ett ungefär?

– Planen är att under våren genomföra en förstudie för att därefter komma igång med pilotstudie.

Vad kan ”apoteksplanerna” komma att innehålla?

– Det övergripande syftet är att underlätta våra kunders följsamhet till sin läkemedelsbehandling. Det är ännu för tidigt att ge mer detaljerade upplysningar om innehåll, vår projektledare arbetar intensivt tillsammans med Frisq för att kartlägga förutsättningar som kan realisera tänkbara aktiviteter, säger Birgitta Lange Sjöblom.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...