Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Utökat uppdrag till Apoteket möjlighet

10 maj 2012
Socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (C) öppnar för att glesbygdsapotek kan komma att få riktade subventioner. Ett utökat uppdrag till Apoteket AB är också en möjlighet, anser han.

I går, onsdag, kom ett utspel från Kronans Droghandel där företaget flaggar för att det kan tvingas stänga vissa av sina 33 glesbygdsapotek nästa vår på grund av bristande lönsamhet.

Kronan argumenterade för att en särskild ersättning bör skapas för drift av apotek i glesbygden.

Socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (C) försäkrar att avveckling av glesbygdsapotek ”inte är något alternativ”.

– Det ska finnas apotek i hela landet i den omfattning som vi har i dag. Det är både Centerpartiets och regeringens ståndpunkt. Detta förutsatt att inget exceptionellt händer på en ort, exempelvis att stora arbetsplatser eller vårdanläggningar lägger ner vilket gör att folk flyttar, säger Kenneth Johansson till Svensk Farmaci.

Idag vill han inte i detalj gå in på vilka åtgärder som behövs för att förhindra nedläggningar, men en sådan kan vara att ge riktade subventioner för specifika apotek i glesbygd.

En annan åtgärd kan enligt Kenneth Johansson vara att ge Apoteket AB ett utökat uppdrag, och låta det statliga bolaget ta över och driva apotek på orter där det inte bedöms vara lönsamt.

– Det är befolkningen i glesbygden som är min utgångspunkt, därför är det bra att vi nu får en debatt i den här frågan. Under monopolets tid lades apotek ner utan diskussioner. Jag vet att regeringen tittar på detta och jag utgår ifrån att besked om hur frågan ska lösas kommer under hösten, säger Kenneth Johansson.

Han poängterar också att Apoteket AB nyligen fick ett förlängt uppdrag när det gäller drift av apoteksombud (fram till 2015).

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera