Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

“Utbilda personal
på krisorterna”

27 februari 2015
Sveriges Farmaceuter välkomnar de tre apoteksaktörernas nya receptarieutbildning – om den riktar sig specifikt mot apotekspersonal på orter där det är mycket svårt att rekrytera farmaceuter.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare idag har landets tre största apoteksaktörer beslutat att själva starta en receptarieutbildning i samarbete med Linnéuniversitetet, avsedd för kedjornas egen personal.

– Vi är försiktigt positiva, men vi tycker att det är synd att vi från central nivå i förbundet inte involverats i processen. Vi har också signaler från akademikerföreningarna hos aktörerna att de inte heller fått veta något, säger Kristina Niemi, förbundsdirektör för Sveriges Farmaceuter.

– Eftersom vi inte varit med i förarbetet är det svårt att uttala sig i detalj. Men övergripande, i skenet av den brist på receptarier som råder idag och att Karlstads receptarieutbildning ska läggas ned, är det svårt att invända mot det här initiativet, säger Kristina Niemi.

– Det är bra att det handlar om en treårig, ordentlig akademisk utbildning vid ett akademiskt lärosäte som redan har examensrätt. Det blir därför inte fråga om en andra klassens utbildning vilket tyvärr många uppfattade den så kallade 40-poängsutbildningen som en gång i tiden.

– Det är viktigt att den här utbildningen riktar in sig på apotekspersonal från de orter där bristen på farmaceuter är som störst och där det är väldigt svårt att rekrytera. Parallellt med detta borde apoteksaktörerna arbeta hårdare för att attrahera de apotekare och receptarier som idag finns på arbetsmarknaden. Arbetslösheten bland apotekare ökar idag och det finns många farmaceuter inom angränsande sektorer som borde kunna lockas till apoteksvärlden, säger Kristina Niemi.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

10 svar till “Utbilda personal
på krisorterna”


Annonsera och prenumerera