Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

“Utbilda personal
på krisorterna”

27 februari 2015
Sveriges Farmaceuter välkomnar de tre apoteksaktörernas nya receptarieutbildning – om den riktar sig specifikt mot apotekspersonal på orter där det är mycket svårt att rekrytera farmaceuter.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare idag har landets tre största apoteksaktörer beslutat att själva starta en receptarieutbildning i samarbete med Linnéuniversitetet, avsedd för kedjornas egen personal.

– Vi är försiktigt positiva, men vi tycker att det är synd att vi från central nivå i förbundet inte involverats i processen. Vi har också signaler från akademikerföreningarna hos aktörerna att de inte heller fått veta något, säger Kristina Niemi, förbundsdirektör för Sveriges Farmaceuter.

– Eftersom vi inte varit med i förarbetet är det svårt att uttala sig i detalj. Men övergripande, i skenet av den brist på receptarier som råder idag och att Karlstads receptarieutbildning ska läggas ned, är det svårt att invända mot det här initiativet, säger Kristina Niemi.

– Det är bra att det handlar om en treårig, ordentlig akademisk utbildning vid ett akademiskt lärosäte som redan har examensrätt. Det blir därför inte fråga om en andra klassens utbildning vilket tyvärr många uppfattade den så kallade 40-poängsutbildningen som en gång i tiden.

– Det är viktigt att den här utbildningen riktar in sig på apotekspersonal från de orter där bristen på farmaceuter är som störst och där det är väldigt svårt att rekrytera. Parallellt med detta borde apoteksaktörerna arbeta hårdare för att attrahera de apotekare och receptarier som idag finns på arbetsmarknaden. Arbetslösheten bland apotekare ökar idag och det finns många farmaceuter inom angränsande sektorer som borde kunna lockas till apoteksvärlden, säger Kristina Niemi.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

10 svar till “Utbilda personal
på krisorterna”

 1. lärare skriver:

  Kommer de, som får sin utbildning betald, att få skriva kontrakt på ett visst antal års anställning med förbud att byta arbetsgivare utan att betala kompensation? Detta som gentjänst till det företag som betalat.

 2. Apotekaren skriver:

  Ja. Men enligt svensk lag så finns det en begränsning på ca 6 månader-1 år. Längre än så håller inte rent lagligt.
  Mao. bara att få sin utbildning betald och byta företag efter något år och öka lönen 😉

 3. apotekaren! skriver:

  Jättedumt! Hur kan kompetensen hos en utbildad apotekare/receptarie motsvara kompetensen hos en tekniker som går en kort utbildning, bra för teknikern som får ökad lön och högre befattning, orättvist mot oss andra som faktiskt har en akademisk universitetesexamen.
  Teknikeryrket på apotek är för övrigt inget legitimationsyrke, vem som helst i princip bli det!
  Arg akademiker

  • Blivande farmaceut skriver:

   Jag kommer att gå utbildningen…Det är treårs utbildning ( på heltid) och jag kommer att jobba 50% …så några studentfester kommer jag nog inte hinna med… Min grundutbildning bl.a matte 5,fysik,kemi och biologi 2 är fullt tillräckliga till utbildningen….Arg akademiker,varför?? Avundsjuk eller vadå?!

 4. lärare skriver:

  De ska ju gå samma utbildning, 180 poäng

  • Anna skriver:

   Fast man undrar ju eftersom det samtidigt beskrivs som en treårig utbildning och studenterna samtidigt förväntas arbeta halvtid. Hur man får ihop 180 poäng (hp enligt nya systemet förmodar jag) på tre års halvtidsstudier ställer jag mig lite undrande till.

   • P skriver:

    Att jobba halvtid och studera till receptarie samtidigt krävs det knappast ett geni för.

 5. Undrande receptarie student skriver:

  Jovisst men först ska de klara av 10 veckors förberedande utbildning i naturvetenskapliga ämnen. Förmodar att kraven blir desamma som för oss som läst på gymnasium och sedan kommit in på receptarieutbildning fen normala vägen?

 6. Apotekaren skriver:

  Är det 3 år på heltid, om inte så är det inte samma utbildning som receptarieprogrammet enligt mig.