Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Tunga moderater vill se över generikabyte

10 oktober 2011
Nu höjs röster inom alliansen för att utreda generikabytet. Finn Bengtsson och sju andra moderater i riksdagen vill ge ett tilläggsuppdrag till den aktuella apoteksutredningen.

Det är i en aktuell motion som Finn Bengtsson (M), som förutom ledamot i socialutskottet är överläkare och professor, tillsammans med sju riksdagskollegor pekar på ett antal negativa medicinska konsekvenser kopplade till dagens system för generikautbyte på apoteken.

Enligt motionärerna kan ständiga byten mellan generika medföra potentiellt negativa kliniska konsekvenser för patienterna, bland annat genom förväxling eller varierande mängd aktiv substans. 

Finn Bengtsson och hans kollegor tycker att ett tilläggsuppdrag bör ges till den aktuella apoteksutredningen att problematisera kring utbytbarhet mellan originalprodukter och generika.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.