Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

TLV vill jämföra apotekens kvalitet i ny tjänst

20 december 2019
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har tagit fram ett förslag på apoteksindikatorer som de vill ska publiceras i en digital jämförelsetjänst om apotekens kvalitet.

TLV föreslår i en förstudie att man ska börja samla in data om tolv olika indikatorer, eller kvalitetsområden, som kan hämtas från myndigheter och apotekens egna IT-system.

Huvuddelen handlar om grunduppdraget, som rådgivning och säker läkemedelsanvändning. Sådant man skulle kunna jämföra är till exempel direktexpediering, olika former av läkemedelsrådgivning, biverkningsrapporteringar, anmälningar om misstänkt överförskrivning, prisindex samt aspekter på miljö och hållbarhet.

Förslaget välkomnas av Sveriges Farmaceuters ordförande.

– Indikatorer kommer att styra apoteken mot grunduppdraget och det är ett bra komplement till regelverk och tillsyn. De föreslagna indikatorerna om användning av EES och rapportering av biverkningar och misstänkt överförskrivning av narkotika kommer att synliggöra farmaceuternas bidrag till en god och säker läkemedelsanvändning, säger Ulf Janzon, ordförande i Sveriges Farmaceuter i ett uttalande.

En av indikatorerna som föreslås är hur apoteken säkrar att de kompetensutvecklar sin personal inom ämnet farmaci för att ge en uppdaterad rådgivning.

– En indikator kring kompetensutveckling tydliggör farmaceuters kompetens och kompetensutveckling, vilket är bra, och indikatorn kommer göra att göra att apoteksaktörerna kan konkurrera om personal med erbjudande om kompetensutveckling, säger Ulf Janzon.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera