Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

TLV inleder ny översyn

19 september 2011
TLV:s utvärdering av generikabytet innehöll som väntat inga större förändringsförslag. Men förändringar kan bli aktuella i den större översyn av handelsmarginalen som verket inleder nu i september.

Idag presenterade Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, en översyn av det förändrade system för generikautbyte på apoteken som sjösattes parallellt med apoteksreformen.  

I stora drag tycker TLV att systemet fungerar bra, och vill att det permanentas med start 2012. Även modellen med två reserver till månadens vara, som hittills möjliggjorts via en dispens, kvarstår.

Innehållet i rapporten ligger enligt vad Svensk Farmaci erfar i linje med branschens förväntningar.

Större intresse knyts till den översyn av handelsmarginalen som TLV inleder nu i september.

Vid omregleringen höjdes handelsmarginalen för att ge apoteksföretag rimliga förutsättningar att driva verksamhet. Nu ska TLV värdera hur väl målet är uppnått och om marginalen behöver justeras.

I början av 2012 ska TLV besluta om handelsmarginalen ska ändras. Beslut om en eventuell justering kan träda i kraft den 1 januari 2013.

Generikasystemet ”sitter ihop” med handelsmarginalen via generikapengen. Är det uteslutet att förändringar, som inbegriper generikasystemet, föreslås i den större översyn som ni nu inleder?

– I den aktuella rapporten har vi tittat på själva utbytet, dels eftersom det tillämpats i två år och dels eftersom vi var tvungna att hantera dispenssituationen. Nu inleder vi uppföljningen av hela handelsmarginalen och var detta landar är svårt att säga idag. Det kan landa i an annan modell än dagens men behöver inte göra det, säger Gunilla Hulth Backlund, generaldirektör på TLV, till Svensk Farmaci.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.